Στα ύψη οι δολοφονίες περιβαλλοντικών ακτιβιστών

0
29

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ο αγώνας για τη διατήρηση και προστασία των φυσικών πόρων γίνεται όλο και πιο δολοφονικός, σύμφωνα με νέα έκθεση της ΜΚΟ «Global Witness» που αποκαλύπτει ότι το 2011 οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές δολοφονούνταν με ρυθμό ένας την εβδομάδα.

Το ποσοστό δολοφονιών ακτιβιστών, αρχηγών κοινοτήτων και δημοσιογράφων που μάχονταν για τα δάση, τα ποτάμια και τη γη αυξήθηκε δραματικά τα τελευταία πέντε χρόνια, επισημαίνει στην έκθεσή της η οργάνωση, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στο Ριο ντε Τζανέιρο να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Με βάση τα στοιχεία, τουλάχιστον οι μισές δολοφονίες ακτιβιστών σημειώθηκαν στη Βραζιλία και συνδέονται κυρίως με παράνομη αποψίλωση δασικών εκτάσεων στον Αμαζόνιο από λαθροϋλοτόμους και κτηνοτρόφους.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα, το 2011 στη Βραζιλία η κατάσταση βελτιώθηκε ελαφρώς, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση άρχισε να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα τα περιστατικά αποψίλωσης των δασών.

Από την άλλη πλευρά στις Φιλιππίνες η τάση είναι εντελώς διαφορετική. Μόλις τον περασμένο μήνα δολοφονήθηκαν τέσσερις ακτιβιστές με αποτέλεσμα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για «ματωμένο Μάιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υψηλό ποσοστό δολοφονιών που καταγράφηκε τα τελευταία δέκα χρόνια στη Βραζιλία, το Περού και την Κολομβία αποδίδεται στην προβολή και τις διαστάσεις που λαμβάνουν τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, χάρη στην παρέμβαση της κοινωνίας των πολιτών, των ΜΚΟ και των μέσων ενημέρωσης.

Αντίθετα στην Κίνα και την κεντρική Ασία υπάρχει λογοκρισία και πολλές ειδήσεις δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

*Φώτο: Οι ακτιβιστές για την προστασία του Αμαζονίου José Cláudio Ribeiro da Silva και Maria do Espirito Santo που δολοφονήθηκαν πέρυσι

econews

Σχόλια