Ενεργειακή αποδοτικότητα: περιορισμένη αισιοδοξία για τη νέα νομοθεσία

0
29

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε συμφωνία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την Οδηγία της ΕΕ για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα.

Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε θετικό βήμα, ωστόσο είναι κατώτερη του αρχικού στόχου για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% ως το 2020.

Μάλιστα ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Claude Turmes, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, εμφανίστηκε «μέτρια ικανοποιημένος» μετά την επίτευξη συμφωνίας.

«Αυτή η συμφωνία θα δώσει ώθηση στην οικονομία της Ευρώπης και θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους που έχουμε θέσει», δήλωσε.

«Η νέα νομοθεσία για την ενεργειακή αποδοτικότητα προβλέπει δεσμευτικά μέτρα, τα οποία θα βοηθήσουν να γεφυρωθεί το χάσμα που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε ό,τι αφορά τον στόχο της να μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση κατά 20% μέχρι το 2020», προσέθεσε ο Ευρωβουλευτής.

Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν την επίτευξη της συμφωνίας ο κ. Turmes είχε υπολογίσει ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα η εξοικονόμηση ενέργειας θα περιοριστεί στο 14,5%, πολύ πίσω από τον στόχο του 20% που έθεσαν το 2007 τα κράτη – μέλη.

Πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων είχε δηλώσει στο EurActiv ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα απαιτήσει ως ελάχιστο στόχο εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15%.

Η προτεινόμενη Οδηγία για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα θα αντικαταστήσει δυο προηγούμενες οδηγίες: την Οδηγία για την Εξοικονόμηση Ενέργειας και την Οδηγία για τη Συμπαραγωγή.

Οι Ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανόρθωση των κρατών μελών, μειώνοντας την εξάρτηση από τις εισαγωγές, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών και μειώνοντας τα αέρια του θερμοκηπίου.

econews

Σχόλια