Πρώτος Διαγωνισμός Ντοκυμαντέρ για το Περιβάλλον: βραβείο στο «Παλατάκι των Αορίων»

0
16

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το Ίδρυμα Ανάπτυξης του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) για την προστασία και ανάπτυξη του ορεινού περιβάλλοντος και των τοπικών Ευρωπαϊκών πολιτισμών, στο πλαίσιο των σκοπών του, δηλαδή της πολυδιάστατης ενίσχυσης της διεπιστημονικής, εκπαιδευτικής, ερευνητικής και πολιτισμικής αποστολής του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., διοργάνωσε τον 1ο Διαγωνισμό Ταινιών Τεκμηρίωσης για το Περιβάλλον και την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών.

Ο Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2011.

Υπήρξαν πολλές και ενδιαφέρουσες συμμετοχές με πλούσια θεματολογία, οι οποίες κάλυπταν τα θεματικά πεδία του Διαγωνισμού, από την οπτική του δημιουργού τους, τόσο ως προς την αισθητική/καλλιτεχνική παρουσίαση όσο και ως προς τη διεπιστημονική, ολοκληρωμένη προσέγγισή τους.

Η αξιολόγηση των ταινιών έγινε από την Κριτική Επιτροπή του 1ου Διαγωνισμού Ταινιών Τεκμηρίωσης για το Περιβάλλον και την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών, η οποία αποτελέσθηκε από τον Μισέλ Δημόπουλο, κριτικό κινηματογράφου και πρώην Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως Πρόεδρο και μέλη τους Αλέξη Γρίβα, κινηματογραφιστή, Στέλιο Χαραλαμπόπουλο, σκηνοθέτη και Δημήτρη Ρόκο, Ομότιμο Καθηγητή Ε.Μ.Π.

Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, μετά από διεξοδική συζήτηση, την απονομή:

* του 1ου βραβείου με χρηματική ενίσχυση 4.000 Ευρώ, στον Βασίλη Παναγιωτακόπουλο, για την ταινία του, «Το παλατάκι των Αορίων»

Παραγωγή, Σκηνοθεσία : Βασίλης Παναγιωτακόπουλος, Διάρκεια: 20’

Η πρωτοβουλία των ανθρώπων της Εθιάς, ενός ορεινού χωριού στα Αστερουσία Όρη στην Κρήτη, να ξαναζωντανέψουν τον τόπο τους. Η επίμονη προσπάθεια, η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση μεταμορφώνουν ένα χωριό φάντασμα σε ένα παραδοσιακό οικισμό με σεβασμό στο περιβάλλον. Μια πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των αρχών και αξιών της Αξιοβίωτης Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης.

* του 2ου βραβείου με χρηματική ενίσχυση 3.000 Ευρώ, στους Αλέξανδρο Καραπέτση και Αυρήλιο Καρακώστα για την ταινία τους, «Πίσω από το Βουνό»

Παραγωγή: Αλέξανδρος Καραπέτσης, Σκηνοθεσία: Αυρήλιος Καρακώστας, Διάρκεια: 20’

Η ταινία έχει ως αντικείμενο μελέτης την περιοχή του Ζαγορίου στην Ήπειρο, η οποία έχει οικολογικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ιδιαίτερης σημασίας. Στην ταινία επισημαίνονται τα προβλήματα της καθημερινής ζωής και οι παράγοντες οι οποίοι αποτελούν εμπόδια για την ανάπτυξη.

Επίσης, τονίζονται οι ευκαιρίες και τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο βιώσιμη προοπτική για την ευημερία και την αναγέννηση του Ζαγορίου. Σκοπός της ταινίας ήταν να προσεγγίσει το θέμα μέσω μιας ανθρωποκεντρικής οπτικής, καθώς αυτό αναπτύσσεται μέσα από τις απόψεις και τη σκοπιά των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

* του 3ου βραβείου με χρηματική ενίσχυση 2.000 Ευρώ, στον Δημήτρη Καρτέρη για την ταινία του, «Αυθόρμητη Αρχιτεκτονική Βοσκών»

Παραγωγή, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρτέρης, Διάρκεια: 13’ 40’’

Καταγραφή των κτισμάτων των βοσκών στα βουνά του Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας. Ταινία τεκμηρίωσης σχετικά με την ιστορία, την εξέλιξη και την προσαρμογή στο φυσικό περιβάλλον των πρόχειρων καταλυμάτων των βοσκών.

Σχόλια