Πρόδρομη δομή ανθρώπινου ματιού ανέπτυξαν οι βιολόγοι

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την πρόδρομη δομή του ανθρώπινου ματιού ανέπτυξε στο εργαστήριο ο βιολόγος Yoshiki Sasai από το Κέντρο Αναπτυξιακής Βιολογίας RIKEN στο Κόμπε της Ιαπωνίας.

Η δομή, που ονομάζεται κεντρικό βοθρίο, έχει διάμετρο 550 μικρόμετρα και περιέχει πολλαπλά στρώματα κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, μεταξύ των οποίων και φωτοϋποδοχείς.

Το επίτευγμα γεννά ελπίδες ότι μια μέρα οι γιατροί θα μπορούν να αποκαταστήσουν σοβαρές βλάβες στα μάτια των ασθενών τους.

Ωστόσο για τους ερευνητές που συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Κοινωνίας για την Έρευνα στα Βλαστικά Κύτταρα, στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, όπου ο Δρ. Sasai παρουσίασε τα ευρήματά του, το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι το κεντρικό βοθρίο αναπτύσσει τη δομή του μόνο του, χωρίς καθοδήγηση από τους ερευνητές.

Μέχρι πρόσφατα οι βιολόγοι μπορούσαν να καλλιεργήσουν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα μόνο σε στρώματα δύο διαστάσεων, ωστόσο τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Δρ. Sasai χρησιμοποίησε εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα ποντικιών για να αναπτύξει τρισδιάστατο εγκεφαλικό φλοιό, υπόφυση και ιστό του κεντρικού βοθρίου.

Το τελευταίο του επίτευγμα σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν τρισδιάστατη δομή χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα.

econews

Σχόλια