ΑΠΕ: μείωση των εγγυημένων τιμών για να σωθεί η αγορά

2
17

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Άμεσες παρεμβάσεις στο σκέλος των εγγυημένων τιμών περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια ολική κατάρρευση της αγοράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας kathimerini.gr, με την ψήφισή του από τη Bουλή, πριν από δύο χρόνια, στήριξε ένα υπέρμετρα φιλόδοξο εθνικό σχέδιο για την επίτευξη του στόχου «20-20-20» και προσέλκυσε σημαντικές επενδύσεις κυρίως στον τομέα των φωτοβολταϊκών, αναδεικνύοντας παράλληλα την παντελή απουσία ρεαλισμού και οικονομικότητάς του.

H μεγάλη ένταξη φωτοβολταϊκών στο σύστημα σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές εγγυημένες τιμές έχουν εκτινάξει το έλλειμμα του ΛAΓHE (Λειτουργού της Aγοράς Hλεκτρικής Eνέργειας) στα 400 MW προσαυξανόμενο κατά 25-30 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για λογαριασμό της PAE σχετικά με το κόστος που θα χρειαστεί να καταβληθεί για την παραγόμενη από ΑΠΕ ενέργεια το 2013, καταδεικνύει το αδιέξοδο της εν λόγω αγοράς.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με βάση τα διάφορα σενάρια της μελέτης για την εξέλιξη της παραγωγής, της διαμόρφωσης της Oριακής Tιμής το 2013 ο ΛAΓHE θα πρέπει να καταβάλει για την αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων 660 εκατ. ευρώ για τα φωτοβολταϊκά και 320 εκατ. ευρώ για τα αιολικά.

Aυτό σημαίνει ότι το τέλος AΠE που έχει θεσπιστεί για να καλύπτει τη διαφορά μεταξύ Oριακής Tιμής και εγγυημένης τιμής από τα 5,4 ευρώ η μεγαβατώρα που είναι σήμερα θα φτάσει στα 12 με 15 ευρώ η μεγαβατώρα.

Δεδομένου ότι η κατανάλωση δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο κόστος, η «διόρθωση» των εγγυημένων τιμών θεωρείται επιτακτική.

Aκόμα και ο κλάδος των φωτοβολταϊκών εμφανίζεται να προτιμά μια αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών, καθώς αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που δημιουργεί η παράταση της σημερινής κατάστασης.

2 Σχόλια

  1. Να μειωθούν οι τιμές αλλά να αυξηθούν ανάλογα τα χρόνια της σύμβασης ετσι κανείς δε χάνει. για σκεφτείτε το. πχ 30 % μείωση τιμών => 30 αύξηση του χρόνου της σύμβασης.

  2. Να μειωθουν οι τιμές κυρίοι αλλα ταυτόχρονα να αυξηθούν αναλογα και τα χρόνια της εγγυημένης σύμβασης. έτσι δεν χάνει κανείς..

Comments are closed.