Πάνω από 63 πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο – Στάχτη χιλιάδες στρέμματα

1
15

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πάνω από 63 πυρκαγιές ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο, με σημαντικότερες αυτές που έπληξαν την Αττική, την Κορινθία, αλλά και την Κύθνο, ενώ πέντε άτομα συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη με τη διαδικασία του αυτοφώρου για εμπρησμό από αμέλεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr, χθες το απόγευμα οι περισσότερες πυρκαγιές βρίσκονταν σε ύφεση, ωστόσο εξακολουθούσαν να εμπνέουν ανησυχία τα μέτωπα στο Στεφάνι και το Σοφικό Κορινθίας. Σε ύφεση βρίσκονταν τα πύρινα μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας και στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, υπό μερικό έλεγχο οι εστίες στην υπόλοιπη Αττική.

Πιο αναλυτικά, η ένταση της φωτιάς σε Δροσιά, Συντερίνα, Αγιασμό, Καταφύγι, Παλαιά Φώκαια, Λεγρενά, Θυμάρι, Άγιο Κωνσταντίνο – Καμάριζα και Κάτω Σούλι Μαραθώνα έχει πέσει.

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στη Λουμπάρδα, Αγίας Μαρίνας Κορωπίου και η φωτιά στο Ντράφι Παλλήνης, ενώ σε κατάσβεση ήταν το μέτωπο στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου.

63 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Η πυρκαγιά στο Στεφάνι Κορίνθου εξακολουθούσε να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Στην περιοχή επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Δεύτερη «πληγή» στην Κορινθία η φωτιά που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι στο Σοφικό, όπου επιστρατεύτηκαν 17 οχήματα, 36 πυροσβέστες, 16 άτομα πεζοπόρο, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε ύφεση ήταν η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη θέση Μεγάλη Σπηλιά στον Δήμο Μονεμβασίας, καθώς και η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στη θέση Τρύβλακας Κύθνου. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο, στις 17:50, στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, η Ιταλική Πολιτική Προστασία απέστειλε δύο CL-415 για να συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών της Αττικής, ενώ βοήθεια ζητήθηκε από Γαλλία και Κροατία.

Συναγερμός για νέες πυρκαγιές

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.gscp.gr) για σήμερα Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφερειακές Ενότητες:

-Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).

-Βοιωτίας, Σκύρου, Εύβοιας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

-Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τι να πω κρίμα. Ακόμα δεν άρχισε το καλοκαίρι και κάποιοι ανεγκέφαλοι προσπαθούν να κάψουν και τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής. Ας σκεφτούν τουλάχιστον το μέλλον των παιδιών τους.

Comments are closed.