Αράχνη – πασχαλίτσα μπλοκάρει την ανοικοδόμηση βιομηχανικής περιοχής (video)

7
730

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Διοικητικό πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στον δήμαρχο της βελγικής πόλης Λομέλ ένα σπάνιο είδος αράχνης, η αράχνη – πασχαλίτσα.

Οι αράχνες – πασχαλίτσες απαντώνται μόνο σε επτά χώρες. Στο Βέλγιο η τελευταία αποικία αράχνης – πασχαλίτσας ανακαλύφθηκε πριν τρία χρόνια σε μια τεράστια βιομηχανική περιοχή στην πόλη.

Οι Αρχές σχεδιάζουν την ανοικοδόμηση της περιοχής, ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα εξαλείψει ολοκληρωτικά το είδος, που ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2009 αν και τον τελευταίο αιώνα είχε εξαφανιστεί.

«Αυτό είναι το μοναδικό μέρος στο Βέλγιο όπου ζει η αράχνη – πασχαλίτσα. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός του είδους παγκοσμίως, οπότε αν αυτά τα εδάφη καταστραφούν, οι αράχνες – πασχαλίτσες θα χαθούν από το Βέλγιο και ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, τόνισε σε δηλώσεις του ο Koen Van Keer, μέλος της Βελγικής Αραχνολογικής Κοινωνίας.

Η αράχνη – πασχαλίτσα ανακηρύχθηκε εξαφανισμένο είδος το 1896. Η αποικία του Βελγίου ανακαλύφθηκε μόλις πριν τρία χρόνια, δηλαδή πάρα πολύ πρόσφατα ώστε να ανατρέψει την κατάταξη της αράχνης – πασχαλίτσας στα είδη που έχουν εξαφανιστεί.

Η Βελγική Αραχνολογική Κοινωνία έχει προσπαθήσει να μεταφέρει τις αράχνες σε άλλες περιοχές, που θεωρούνται κατάλληλες, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Η μητέρα αράχνη – πασχαλίτσα πεθαίνει αφού εκκολάψει τα αυγά της έτσι ώστε τα μικρά της να τραφούν από το σώμα της. Ωστόσο, αφού τραφούν, οι νεογέννητες αράχνες παίρνουν πάρα πολύ βάρος ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν με αποτέλεσμα να «εγκλωβίζονται» σε ένα σημείο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από την τοπική φλαμανδική κυβέρνηση να εμποδίσει την ανοικοδόμηση της βιομηχανικής περιοχής.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Λομέλ δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.

«Η λύση που μελετάμε είναι να δημιουργήσουμε ένα πράσινο διάδρομο στη βιομηχανική ζώνη. Η περιοχή έχει πολύ πράσινο ανάμεσα στα κτίρια, ωστόσο η Βελγική Αραχνολογική Κοινωνία υποστηρίζει ότι ο διάδρομος είναι πολύ μικρός και σε κακό σημείο», τόνισε ο δήμαρχος κ. Peter Vanvelthoven.

Με τις δυο πλευρές να διαφωνούν, το μέλλον της αράχνης – πασχαλίτσας δεν είναι εξασφαλισμένο.

econews

7 Σχόλια

  1. H συγκεκριμένη αράχνη λέγεται Ladybird και όχι Ladybug (πασχαλίτσα).Μπορείτε να βρήτε πληροφορίες στο Internet για αυτήν.Ψάξτε ως : Eresus Niger.Το συγκεκριμένο είδος τελούσε υπό εξαφάνηση στα τέλη του ’80 και αρχές ’90 στην Μεγάλη Βρετανία.Υπάρχουν σε αρκετά μεγάλο πληθισμό στην Ελλάδα και στην Τουρκία.Εαν έχετε την τύχει και την δείτε, μη τρομάξετε.Δεν είναι επικίνδυνη ούτε για τον άνθρωπο ούτε για κατοικίδια ζωα.Το δηλητήριο της δεν έχει καμία δύναμη εναντίων μας.Κατά συναίπεια, παρακαλώ μη την σκοτώσετε…αφήστε την να κάνει την δουλειά της και συνεχίστε και εσείς την δική σας.

  2. eida mia simera kai thn exo vgalei polles fotografies den thn skotosa tin afisa na zisei sto spiti entiposiastika den eixa xanadei tetia araxni

  3. 18 maiou tin eida gia proti fora stin auli mou, mou ekane megali entuposi, polu entona xromata kai polu omorfi, eutixos akindini!

  4. Η παραπάνω αράχνη βρέθηκε σε ναυτική βάση της Λέρου καθόσον και άλλη μια που θα ήθελα να μάθω εάν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο παρακαλω επικοινωνήστε μαζί μου μέσω Facebook για φωτογραφίες (Aristotelis Nasis)

  5. Eινια αράχνη του γενους Eresidae – Eresus Sandaliatus – Πολυ γνωστη στην Ελλαδα και παντελως ακινδιυνη και εντυπωσιακη – το αρσενικο εχει αυτο τον χρωματισμο το θηλυκο εινια πιο μεγαλο και δενε χει εντονα χρωματα – ιστός οχι σαν χοανη αλλα σαν ενα μεταξενιο παπλωμα απο μαλλι ακτινωτο απο κεντρο προς τα εξω …

Comments are closed.