Χανιά: μέτρα για την προστασία των αδέσποτων ζώων

0
32

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις τις οποίες έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή των Χανίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, συζητήθηκαν σε σύσκεψη  την Πέμπτη στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, με την συμμετοχή του Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, του Διοικητή του Νοσοκομείου Χαράλαμπου Δουλγεράκη, εκπροσώπων του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσηλευτικού Ιδρύματος καθώς και των Φιλοζωικών Συλλόγων «Η προστασία των ζώων» και  «Η μικρή κιβωτός του Νώε».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τόσο εντός του χώρου του Νοσοκομείου, ένα χώρο ευαίσθητο και υψίστης υγειονομικής σημασίας, όσο και στην γύρω περιοχή εντοπίζεται καθημερινά μεγάλος αριθμός εγκαταλελειμμένων –  αδέσποτων και συχνά επιθετικών, ζώων και ζητήθηκε η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού – αρχίζει να αναπτύσσει μια σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της προστασίας των αδέσποτων ζώων, με τη συνεργασία και βοήθεια των φιλοζωικών οργανώσεων του Δήμου μας και με γνώμονα την προστασία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων», επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων, τονίζοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά και όχι μεμονωμένα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε στο Δήμο Χανίων – αλλά ούτε και σε κανέναν άλλο από τους συνενώμενους πρ. Δήμους – οργανωμένη υπηρεσία που να είναι επιφορτισμένη με την προστασία των αδέσποτων ζώων με αποτέλεσμα  να μην ασκούνται από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης των Χανίων, συστηματικές και ολοκληρωμένες πολιτικές παρά μόνον ορισμένες αποσπασματικές δράσεις.

Με την εφαρμογή του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων και τη σύσταση – από την παρούσα Δημοτική Αρχή – του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, η αρμοδιότητα της μέριμνας για τα αδέσποτα ζώα και της υλοποίησης πολιτικών για την προστασία αυτών, ανατέθηκε στην προαναφερόμενη υπηρεσιακή μονάδα, συνέχισε ο κ. Σκουλάκης, συμπληρώνοντας:

Από τις 12 Δεκεμβρίου 2011 οπότε στελεχώθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανέλαβε – υπό την ευθύνη του αντιδημάρχου Ελ. Αμπαδιωτάκη – μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις για το θέμα της προστασίας των αδέσποτων ζώων.

Μεταξύ αυτών προωθήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκαν μέτρα όπως:

– η συγκρότηση Επιτροπής παρακολούθησης για το πρόγραμμα αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ορισμός μελών αυτής

– η διενέργεια δωρεάν στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από εθελοντές  αλλοδαπούς Κτηνιάτρους

– ο σχεδιασμός και η υλοποίηση – από το Δήμο Χανίων – εκστρατείας ευαισθητοποίησης  και αφύπνισης  των πολιτών σχετικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Ο Δήμαρχος Χανίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις   δράσεις που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν, από το Δήμο Χανίων, το αμέσως επόμενο διάστημα, αυτές περιλαμβάνουν:

– την κατασκευή ποτίστρων για την δίψα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε διάφορα σημεία εντός διοικητικών ορίων του Δήμου μας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

– την προμήθεια ειδών διαβίωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων όπως αντιβιοτικά, εμβόλια, αντιφλεγμονώδη καθώς και τροφές για κουτάβια και ενήλικα αδέσποτα

– την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων στην οποία θα περιλαμβάνονται κτηνιατρικές πράξεις.

Τα παράπονα και τις καταγγελίες που δέχονται από επισκέπτες του Νοσοκομείου, κυρίως όσον αφορά στην επιθετικότητα των ζώων, μετέφεραν ο Διοικητής Χαρ. Δουλγεράκης και εκπρόσωποι των εργαζομένων.  Αφού επεσήμαναν ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι απέναντι στους Φιλοζωικούς Συλλόγους», τόνισαν την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος ιδιαίτερα στον ευαίσθητο αυτό χώρο, όπως είναι το Νοσοκομείο, ζητώντας την συνεργασία και την συνδρομή του Δήμου.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Φιλοζωικών Συλλόγων,  εξήραν τις προσπάθειες του Δήμου Χανίων, τονίζοντας μάλιστα ότι «ο Δήμος Χανίων, πρωταγωνιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο, στον τομέα των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων».

Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη απηύθυναν έκκληση στους συμπολίτες μας να αναλαμβάνουν την ευθύνη των ζώων τους και να μην τα εγκαταλείπουν, ώστε να αποφευχθεί όσο είναι δυνατόν περισσότερο αυτό το δυσάρεστο για τον Δήμο φαινόμενο.

Σχόλια