Νέα μπαταρία ιόντων λιθίου με χαμηλότερο κόστος και αυξημένη απόδοση

1
54

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Χαμηλό κόστος και μεγάλη αποδοτικότητα υπόσχεται μια νέα τεχνολογία μπαταρίας ιόντων λιθίου, γεννώντας ελπίδες για μαζικές πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα επόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία A123 Systems ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε μια κυψέλη που παρέχει 20% περισσότερη ενέργεια, δουλεύει σε εξαιρετικά χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες (από -30 μέχρι 60 βαθμούς Κελσίου), και κατασκευάζεται με μεγάλη ευκολία, όπως οι μπαταρίες που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

«Δεν υπάρχουν πολύτιμα στοιχεία και ορυκτά σε αυτή τη μπαταρία», δήλωσε ο Yet-Ming Chiang, επιστήμονας υλικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και συνιδρυτής της εταιρείας A123 Systems.

«Δεν βασίζεται σε ‘ακριβή χημεία’», προσέθεσε.

Ανεξάρτητοι επιστήμονες εξετάζουν τους ισχυρισμούς της εταιρείας και δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τη νέα τεχνολογία.

Από τις ελάχιστες πληροφορίες που έχει αποκαλύψει η εταιρεία, η νέα μπαταρία, γνωστή ως Nanophosphate EXT, δεν διαφοροποιείται από τις άλλες μπαταρίες ως προς τη χημεία, αλλά έχει βελτιωμένες ιδιότητες.

Η βελτιωμένη ισχύς και η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες συνεπάγεται ότι οι επιστήμονες της εταιρείας A123 κατάφεραν να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο τα ηλεκτρόνια και τα ιόντα κινούνται στη μπαταρία.

«Τα ιόντα και τα ηλεκτρόνια πρέπει να κινούνται γρηγορότερα», τονίζει ο χημικός Jeffrey Chamberlain, εξηγώντας ότι η ταχύτερη κίνηση βελτιώνει τον ηλεκτρολύτη, τη διεπαφή του ηλεκτρολύτη με τα ηλεκτρόδια και τέλος τα ίδια τα ηλεκτρόδια.

Σε ό,τι αφορά τα μυστικά της νέας τεχνολογίας, σημαντικό ρόλο ενδέχεται να έπαιξαν επίσης κάποιες κατασκευαστικές καινοτομίες. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακριβής πληροφορίες για την μπαταρία Nanophosphate EXT, η κατασκευάστρια εταιρεία A123 έχει τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για κάποια νέα υλικά ηλεκτροδίων και ηλεκτρολύτη.

«Αν αυτό αληθεύει βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο επίτευγμα», επισημαίνει ο Jeffrey Chamberlain.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο κυριότερος λόγος που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν την ανάπτυξη και τις πωλήσεις που προβλεπόντουσαν είναι η ακριβή τιμή τους λόγω των ακριβών μπαταριών. Μια νέα φθηνότερη και αποδοτικότερη μπαταρία θα βελτιώσει την αγορά τους.

Comments are closed.