Στα φωτοβολταϊκά διπλάσιες επενδύσεις από τα αιολικά το 2011

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η αιολική ενέργεια προσέλκυσε τις μισές επενδύσεις σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά το 2011, σύμφωνα με έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση του UNEP έδειξε πως το 2011 οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με το 2010 στα 257 δισ. δολάρια.

Ο κλάδος των ΑΠΕ με την μεγαλύτερη απόδοση ήταν αυτός των φωτοβολταϊκών.

Ειδικότερα, η συνολική επένδυση στα φωτοβολταϊκά εκτοξεύτηκε στα 147 δισ. δολάρια καταγράφοντας αύξηση 52%, ενώ στα αιολικά περιορίστηκε κατά 12% στα 84 δισ. δολάρια, ως αποτέλεσμα της μείωσης στο κόστος των ανεμογεννητριών, στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη σχετική επιβράδυνση στην Κίνα.

Από την άλλη πλευρά, η έκθεση 2012 Global Status Report που εκδόθηκε παράλληλα με εκείνη του UNEP από το Renewable Energy Policy Network υποστηρίζει πως η εγκατεστημένη ισχύς στα αιολικά ήταν μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη ΑΠΕ το 2011, καταγράφοντας αύξηση 20% στα 238 Γιγαβάτ.

Η ίδια έκθεση έδειξε πως το κόστος των επίγειων ανεμογεννητριών μειώθηκε κατά 10% το 2011, φέρνοντας το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια κοντά στην ισοτιμία δικτύου (grid parity) με τα ορυκτά καύσιμα.

econews

Σχόλια