Η κρίση έπληξε το ελαιόλαδο – Μεγάλη πτώση ζήτησης και τιμών

4
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Από την κρίση του ελαιόλαδου μαστίζονται, εκτός από την οικονομική κρίση, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Πρόκειται για πολύ σημαντικό πλήγμα αν αναλογιστεί κανείς ότι για τις χώρες αυτές η παραγωγή ελαιολάδου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τροφοδοτεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ αποφέρει κέρδη από τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με tanea.gr, το πρόβλημα πηγάζει από την οικονομική κρίση, που οδήγησε τους καταναλωτές να στραφούν σε φθηνότερα προϊόντα, όπως τα σπορέλαια.

Στο μεταξύ, οι παραγωγοί υφίστανται και τον έντονο ανταγωνισμό αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Χιλή, η οποία λόγω των μεγάλων εκτάσεων αλλά και της διαφορετικής εποχής συγκομιδής προκαλεί πιέσεις στις διεθνείς τιμές.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι στιγμής το αντιμετωπίζει η Ισπανία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου φέτος η προσφορά ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση, ωστόσο η Ισπανία αναμένεται να καταναλώσει φέτος τόσο ελαιόλαδο όσο και το 2002, ενώ Ελλάδα και Ιταλία θα δουν την εγχώρια ζήτησή τους να πέφτει στα επίπεδα του 1995.

Μάλιστα στην ελληνική αγορά προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης τυποποιημένου ελαιολάδου κατά 10%.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε εισαγωγές ελαιολάδου για εσωτερική κατανάλωση. Αυτό κρατά σε ένα επίπεδο τις τιμές, οι οποίες ωστόσο δέχονται πιέσεις εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης», λέει ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιητών Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Όπως εξηγεί, από 2,2-2,3 ευρώ το κιλό που ήταν πέρυσι η τιμή παραγωγού, σήμερα έχει διαμορφωθεί στο 1,9-1,8 ευρώ για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,5.

4 Σχόλια

Comments are closed.