Κτήρια από μπαμπού «πρασινίζουν» το Μπαλί

1
183

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δυνατό, ελαφρύ και φθηνότερο από το ατσάλι, το μπαμπού έχει αρχίσει να κυριαρχεί πλέον ως οικοδομικό υλικό στην Ασία και κατά κύριο λόγο στο Μπαλί, όπου έχει καταστεί πλέον σήμα κατατεθέν της βιώσιμης κατασκευής.

Στις τελευταίες κατασκευές από μπαμπού στο Μπαλί περιλαμβάνεται ένα γιγάντιο σχολικό συγκρότημα, υπερπολυτελή σπίτια αλλά και ένα εργοστάσιο σοκολάτας.

Το εργοστάσιο, που ξεκίνησε πέρυσι τη λειτουργία του και παράγει οργανική σοκολάτα και βούτυρο κακάου, ανήκει στην εταιρεία τροφίμων Big Tree Farms.

Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοστάσιο από μπαμπού παγκοσμίως.

«Δεν υπάρχει άλλο βιώσιμο οικοδομικό υλικό σαν το μπαμπού. Οι δυνατότητές του είναι εκπληκτικές», δήλωσε στο AFP ο 37χρονος Ben Ripple, ένας εκ των ιδρυτών της Big Tree Farms.

«Αναπτύσσεται πολύ γρηγορότερα από το ξύλο και δεν καταστρέφει την γη στην οποία μεγαλώνει. Το εργοστάσιό μας μπορεί να ξεστηθεί και να μεταφερθεί μέσα σε λίγες ημέρες, οπότε αν κάποτε αποφασίσουμε να κλείσουμε, δεν θα έχουμε καταστρέψει τους ορυζώνες πάνω στους οποίους το κατασκευάσαμε», προσέθεσε.

Οι ορυζώνες βρίσκονται μέσα στο επονομαζόμενο «τρίγωνο του μπαμπού». Στη μια γωνία του τριγώνου κατασκευάστηκε το εργοστάσιο, στην άλλη το σχολικό συγκρότημα και στην τρίτη οι πολυτελείς κατοικίες.

Σημειώνεται ότι πίσω από τις «πράσινες» κατασκευές μπαμπού βρίσκονται κατά κύριο λόγο ξένοι με οικολογικές ευαισθησίες.

Με τις έρευνες να δείχνουν ότι ο κατασκευαστικός τομέας συγκαταλέγεται στις λιγότερο βιώσιμες βιομηχανίες, η ιδέα για «πράσινες» κατασκευές σταδιακά κερδίζει έδαφος παγκοσμίως.

Μάλιστα αυτό αποτελεί και ένα από τα θέματα κυρίαρχης σημασίας στην ατζέντα της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ξεκινά τις εργασίες της στις 20 Ιουνίου.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γειά σας,
    για την κατασκευή ενός μικρού δωματίου από μπαμπού στην ταράτσα του εξοχικού μου θα χρειαστεί άδεια από την πολεοδομία;

Comments are closed.