Θεσσαλονίκη: αύξηση της ρύπανσης από καυσόξυλα λόγω κρίσης

0
27

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αξιοσημείωτες επιπτώσεις στο μέγεθος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, έχει η οικονομική ύφεση, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουν καταγραφεί από το Δημοτικό Δίκτυο Σταθμών Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012, σε συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχείου.

Το 2010, σύμφωνα με τις μετρήσεις, παρατηρήθηκαν οι ιστορικά χαμηλότερες τιμές ρύπων που έχουν καταγραφεί στην Θεσσαλονίκη, ενώ το 2011 παρουσιάστηκε μικρό ποσοστό αύξησης -περίπου στο 17 %, όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια που αποτελούν την κυριότερη εστία ρύπανσης για την πόλη- επισήμανε ο περιβαλλοντολόγος Μάξιμος  Πετρακάκης, προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην ενίσχυση του Δημοτικού Δικτύου Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης με έναν επιπλέον σταθμό ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς επίσης και στις μετρήσεις της θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή του Θερμαϊκού, που θα πραγματοποιεί σύντομα το σκάφος «Ποσειδών» αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Εκμεταλλευόμενος ευρωπαϊκούς πόρους ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άλλους φορείς εγκατέστησε και λειτουργεί ένα νέο Σταθμό Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Δώμα του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου ώστε να μετρώνται τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο γεωγραφικό κέντρο της πόλης.  Παράλληλα στο πλαίσιο ελέγχου της ποιότητας των υδάτων του Θερμαϊκού, το σκάφος ΠΟΣΕΙΔΩΝ, με χρηματοδότηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος αναβαθμίστηκε και θα πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων και δεικτών ευτροφισμού» σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Επισημαίνοντας τις συνέπειες της ύφεσης στο περιβάλλον της πόλης, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί η οικονομική κρίση επηρέασε τις τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε δύο φάσεις:

α) οι θετικές επιπτώσεις που προέκυψαν για το περιβάλλον λόγω της οικονομικής κρίσης ήταν: μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κίνηση και βενζίνης λόγω μείωσης των μετακινήσεων, μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων (βελτίωση κυκλοφοριακών συνθηκών), μείωση κίνησης ΤΑΧΙ (μειωμένη επιβάρυνση στο κέντρο της πόλης), μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανση (ήπιος χειμώνας 2010), μείωση γενικά των μετακινήσεων (ανεργία, ψυχαγωγία, αγορά).

β) οι αρνητικές επιπτώσεις που εμφανίστηκαν το έτος 2011 ήταν: κακή συντήρηση των οχημάτων, αύξηση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου που οδήγησε  στην αύξηση κατανάλωσης ξύλων για θέρμανση, που δεν ενδείκνυνται ως καύσιμα σε πυκνοκατοικημένη πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, παράνομη υλοτόμηση, που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, πιθανή νοθεία καυσίμων, κυρίως από παλιά πετρελαιοκίνητα οχήματα που μπορούν και καίνε άνετα πετρέλαιο θέρμανσης, αντί για κίνησης, εκπέμποντας μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ρύπων.

Από τη μεριά του ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, περιβαλλοντολόγος, Μάξιμος  Πετρακάκης, αναφερόμενος στα αιωρούμενα σωματίδια PM10 που εξακολουθούν να αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα ρύπανσης για το ατμοσφαιρικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι οι διαστάσεις του προβλήματος εμφανίζονται συχνά  υπερβολικές.

Διευκρίνισε ότι αδικεί τη Θεσσαλονίκη η αντίληψη που τείνει να παγιωθεί τα τελευταία χρόνια, η οποία θεωρεί ως αντιπροσωπευτική για ολόκληρη την πόλη την ατμοσφαιρική ρύπανση που παρατηρείται στο εμπορικό κέντρο και συγκεκριμένα σε ένα  σημείο αιχμής, στη θέση του παλαιού Δημαρχείου (Σταθμός  Εγνατίας, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Ί. Δραγούμη).

«Πράγματι, οι τιμές στο σημείο αυτό είναι υψηλές, έχουν όμως περιορισμένη δυσμενή επίδραση στην υγεία του γενικού πληθυσμού της πόλης, λόγω του μικρού αριθμού αποδεκτών, που εκτίθενται σε αυτές. Με αναγωγή στον πληθυσμό της πόλης, προκύπτει ένα μικρό ποσοστό έκθεσης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη γενίκευση μιας κατάστασης, που επικρατεί σε μια χωρικά περιορισμένη περιοχή της πόλης. Με βάση τα παραπάνω, η εντύπωση ότι η Θεσσαλονίκη είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των αιωρού¬μενων σωματιδίων, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις τιμές του εμπορικού κέντρου της πόλης, θεωρούμε ότι είναι υπερβολική και πρέπει να αποδομηθεί» επισήμανε ο κ. Πετρακάκης.

Ανάφερε εξάλλου ότι σε πολύ χαμηλά επίπεδα με τις τιμές τους να εμφανίζονται αισθητά μειωμένοι σε σχέση με τα νομοθετημένα όρια, κυμάνθηκαν κατά το 2011 άλλοι ρύποι όπως το διοξείδιο του θείου (SO2) και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), ενώ κάτω από τα νομοθετημένα όρια -εκτός τοπικών εξαιρέσεων-εμφανίστηκαν το Διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) και το Βενζόλιο(C6H6).

“ΑΥΛΑΙΑ» ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ GREEN PARTY
Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις του Green Party που βρίσκονται σε εξέλιξη και κορυφώνονται την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 ο Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι «το Green Party δεν είναι υπόθεση 5 ημερών, αλλά μια ετήσια προσπάθεια για την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στην καθημερινότητά μας. Ήδη από τον Φεβρουάριο, συγκροτήθηκε ομάδα εθελοντών, ανοιχτή σε οποιονδήποτε περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο πολίτη, με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων και την παραγωγή ιδεών για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης».

Εκτός από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από την αρχή αυτής της εβδομάδας οι οποίες περιλαμβάνουν εργαστήρια, παιχνίδια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, εκθέσεις, προβολές ταινιών και πολλά άλλα, το green party αφορά και την βράβευση των καλύτερων ιδιωτικών δράσεων, όπως πράσινο μπαλκόνι, ορθές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων και πράσινες αυλές. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε μέσω της ιστοσελίδας greenparty.gr στην οποία οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να αναρτήσουν και να ψηφίσουν τις συμμετοχές τους.

Επιπλέον, μία επιτροπή από την διεύθυνση περιβάλλοντος, αξιολογεί την καλύτερη πρόταση βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος προς υλοποίηση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Επίσης, μέσω του green party junior, τα παιδιά που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν στον διαγωνισμό, συγκεντρώνοντας φωτογραφίες από είδη ζώων, εντόμων και φυτών που συνυπάρχουν στην πόλη μας. Τα αποτελέσματα των διαγωνισμών θα παρουσιαστούν στην τελετή βράβευσης που θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίο του Άρεως την Κυριακή 10 Ιουνίου στις 20:00, η οποία θα σηματοδοτήσει την λήξη των φετινών εορτασμών για το περιβάλλον.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Σχόλια