Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: οι δράσεις του ΥΠΕΚΑ

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κοινού στις δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος, οι οποίες αφορούν:

– στην προβολή μηνυμάτων του ΥΠΕΚΑ με θέματα περιβάλλοντος στις οθόνες του ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ από 1 έως 7 Ιουνίου, στο πλαίσιο και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, που λειτουργεί τις πράσινες μεταφορές της Αθήνας (ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ),

– στη χρήση όλων των διαδικτυακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης του ΥΠΕΚΑ (Facebook, Twitter, YouTube) και της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου για την προβολή και διάδοση των μηνυμάτων μας,

–  στη δημιουργία περίπτερου με ενημερωτικό υλικό στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα,

– στις δράσεις που σχεδιάσθηκαν και υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με πολλούς Δήμους της χώρας με αφορμή την ημέρα περιβάλλοντος, όπως π.χ. οι εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Ερμιονίδος κλπ.

Επίσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, προωθεί τη δράση «πράσινο κύμα» στα δημοτικά σχολεία της χώρας, τα αποτελέσματα της οποίας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στόχος της δράσης αυτής είναι η φύτευση ενός τουλάχιστον δέντρου σε κάθε σχολείο της χώρας, το «πρασίνισμα» κάθε σχολείου, δίνοντας το συμβολικό μήνυμα ότι μια μικρή πράξη από τον καθένα μας μπορεί σε συλλογικό επίπεδο να αποτελέσει μια σημαντική δράση με ουσιαστικά αποτελέσματα. Το γεγονός ότι στην δράση αυτή συμμετέχουν κυρίως παιδιά, κάνει το μήνυμα ουσιαστικότερο καθώς ο βασικός μας στόχος είναι η διατήρηση ή και βελτίωση του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αρης Αλεξόπουλος, χαιρετίζοντας τη σημερινή ημέρα δήλωσε:

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθούμε τη συμμετοχή του κοινού στις δράσεις που διοργάνωσε ή συνδιοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σήμερα 5 Ιουνίου 2012. Το ΥΠΕΚΑ φέτος απευθύνθηκε στο ευρύ κοινό με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, που αποτελούν δράσεις ευρείας απήχησης και χαμηλού έως μηδενικού κόστους, που καλύφθηκε από δεσμευμένους για το σκοπό αυτό κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ.

Η συμμετοχή του κοινού στα κοινωνικά δίκτυα του ΥΠΕΚΑ, όπου προβάλλονται τα περιβαλλοντικά μηνύματα και το κοινό μας δίνει τις απόψεις του, είναι εντυπωσιακή, έχουμε κατακόρυφη αύξηση, μέχρι και 400%, της επισκεψιμότητας των σελίδων μας και την αναμετάδοσή των μηνυμάτων από άλλα μέλη των κοινωνικών δικτύων, αποδεικνύοντας ότι ο κάθε πολίτης ενδιαφέρεται και προβληματίζεται για το περιβάλλον και την προστασία του και προσπαθεί για μια καλύτερη ζωή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η ημέρα για να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα που έχουμε όλοι μαζί πετύχει για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αναφέρονται τα εξής:

Η καθιέρωση της 5ης Ιουνίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος» μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε, έστω για μια μέρα, την άρρηκτη σύνδεση των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό περιβάλλον.

Το σύνθημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη σημερινή ημέρα σκιαγραφεί την ανάγκη για την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος, με τον παράλληλο κι αναγκαίο σεβασμό στη φύση και την ταυτόχρονη προσπάθεια των κοινωνιών για οικονομική μεγέθυνση, συνοψίζοντας τη σε μία φράση: «Πράσινη Οικονομία: Σε συμπεριλαμβάνει;»

Η προσπάθεια όμως για τη μεταβολή του αναπτυξιακού προτύπου των σύγχρονων κοινωνιών, δεν μπορεί να μην διέρχεται μέσα από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το θέμα αυτό, έχει ήδη απασχολήσει από το 1992 τη «Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη» που είχε πραγματοποιηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και είχε αποτυπωθεί στο «Κεφαλαίο 36» της «Agenda 21» μέσα από το οποίο, επιζητείται η μετάβαση από την περιβαλλοντική εκπαίδευση στην εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (Education for Sustainable Development – ESD). Σε διεθνές επίπεδο έχει ήδη συντελεστεί μια σημαντική αλλαγή που δεν περιορίζει το ρόλο της εκπαίδευσης μόνο στην οικολογική της διάσταση, αντιθέτως, προωθεί την ενσωμάτωση μίας ολοκληρωμένης και σφαιρικής διάστασης στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης όπου το κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό στοιχείο, αλληλοσυμπληρώνονται.

Η κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματική Αλλαγής και του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, αποσκοπεί ακριβώς στη μετάδοση αυτού του μηνύματος. Απευθύνεται τόσο στην Κοινωνία των Πολιτών, όσο και στους αρμόδιους φορείς και κυρίως σε όλους τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς δασκάλους με στόχο να κινητοποιήσει την εκπαιδευτική – ακαδημαϊκή κοινότητα στη κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Το ερώτημα που θέτει ο ΟΗΕ με αφορμή την σημερινή ημέρα δεν είναι τυχαίο!

Η πράσινη οικονομία που συνοδεύεται με φιλικότερες για το περιβάλλον τεχνολογίες, περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές, στηρίζεται αφενός στην εκπαίδευση και αφετέρου στη διαδικασία συνεχούς ενημέρωσης και πληροφόρησης για το περιβάλλον, κοινωνός της οποίας θα πρέπει να είναι κάθε πολίτης της χώρας μας και ιδιαίτερα η μαθητιώσα και φοιτητιώσα νεολαία.

Η χώρα μας είναι ένας τόπος ευλογημένος , με τεράστιο φυσικό πλούτο και δυναμικό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι ένας πλούτος που μας έχει χαριστεί απλόχερα, και οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε προστατεύοντάς τον παράλληλα, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση της δυνατότητας των μελλοντικών γενεών να απολαύσουν ένα υγιές και αρμονικό περιβάλλον.

Σχόλια