Το WWF Ελλάς χαιρετίζει το ΠΔ για τους νησιωτικούς υγρότοπους

0
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το WWF Ελλάς χαιρετίζει την υπογραφή από τον υπηρεσιακό Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γρηγόρη Τσάλτα του σχεδίου προεδρικού διατάγματος «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν» (διαβάστε τι προβλέπει το ΠΔ εδώ).

Ένα χρόνο μετά την ανάρτηση του προς διαβούλευση από την τότε Υπουργό ΠΕΚΑ κα Τίνα Μπιρμπίλη, το σχέδιο π.δ. αποτελεί στην ουσία το πρώτο διάταγμα κατ’ εφαρμογή του νόμου 3937/2011 για την προστασία της βιοποικιλότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο π.δ. προωθήθηκε από τον προηγούμενο Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον προβλεπόμενο έλεγχο νομιμότητας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο πρακτικό επεξεργασίας του ΣτΕ (80/2012), με το οποίο εγκρίνεται ως νόμιμο το σχέδιο π.δ., «ενόψει του περιεχομένου του σχεδίου που εκδίδεται σε εκτέλεση της συνταγματικής επιταγής για προστασία του περιβάλλοντος, η Διοίκηση πρέπει να μεριμνήσει για την ταχεία προώθησή του».

Το WWF Ελλάς εκφράζει την ελπίδα ότι το σχέδιο θα υπογραφεί άμεσα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και δηλώνει πως θα είναι παρόν στην προσπάθεια για τη διασφάλιση της εφαρμογής του.

Η προστασία και ανάδειξη αυτών των πολύτιμων οικοσυστημάτων, που είναι ίσως τα πλέον απειλούμενα στον νησιωτικό χώρο, πρέπει να αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα.

Σχόλια