Διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων: διεθνής συνεργασία Polyeco-Sakab

0
18

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Μαΐου 2012, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Polyeco A.E. στον Ασπρόπυργο, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή Διεθνών Πωλήσεων της εταιρίας SAKAB AB Σουηδίας, για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων σε διεθνές επίπεδο.

Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολύ εποικοδομητικής συνεργασίας που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο και έχει ήδη αποφέρει τη βέλτιστη περιβαλλοντικά διαχείριση 20.000 τόνων επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων από την Ελλάδα. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν σε ένα αναλυτικό πλαίσιο αρχών και διαδικασιών μέσω των οποίων από κοινού θα διεκδικούν και θα εκτελούν έργα διαχείρισης αποβλήτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ήδη, Polyeco και Sakab, συνεργάζονται ήδη σε ένα υπό εξέλιξη μεγάλο έργο απορρύπανσης ανενεργής εγκατάστασης αεριοποίησης λιγνίτη στο Κόσσοβο, που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα και το οποίο ανατέθηκε στην Ελληνική εταιρεία ύστερα διεθνή διαγωνισμό. Από το συγκεκριμένο έργο πάνω από 6.000 τόνοι επικινδύνων αποβλήτων θα καταλήξουν στη σουηδική εταιρεία προς αποτέφρωση.

Αντίστοιχα έχουν υπογραφεί συμβόλαια μεταξύ των δύο εταιρειών για συνολική διαχείριση αποβλήτων από την Αιθιοπία αλλά και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις η σύναψη νέου συμβολαίου για  χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε όλες οι ποσότητες των αποβλήτων να έχουν τελικό αποδέκτη τη Σουηδία .

Η Sakab είναι η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων στη Σουηδία, μέλος του Ομίλου E.On  και στην ιδιοκτησία της ανήκει ένας από τους μεγαλύτερους αποτεφρωτήρες στην Ευρώπη (www.sakab.se) .

Η Polyeco αποτελεί την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα βιομηχανία ολοκληρωμένης διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων στην Ελλάδα (www.polyeco.gr) .

Οι εκπρόσωποι και των δύο εταιρειών, τόνισαν πως η συγκεκριμένη συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες δραστηριοτήτων και θα αποτελέσει μελλοντικά έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξής τους.

Σχόλια