Νέα Δημοκρατία-ΣΥΡΙΖΑ: προεκλογική "μάχη" με φόντο το Περιβάλλον

0
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το περιβάλλον βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής καμπάνιας των δύο κομμάτων που ερίζουν για την πρώτη θέση στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2012.

Από τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, χαρακτήρισε το περιβάλλον μοχλό ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι απαιτείται φροντίδα και σωστή οργάνωση της λειτουργίας της πολιτείας.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στον εθελοντισμό για τη δασοπροστασία, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει εθισμός, προκειμένου όχι μόνο να σωθούν τα δάση, αλλά και να δημιουργηθούν νέα.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως “οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις κατεδάφισαν κάθε θεσμική περιβαλλοντική κατάκτηση” με αποτέλεσμα να επεκταθεί η “δραματική περιβαλλοντική υποβάθμιση”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» βρίσκει το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον στη χώρα μας σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.
Τα προηγούμενα χρόνια οι κυρίαρχες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις κατεδάφισαν κάθε θεσμική περιβαλλοντική κατάκτηση, νομιμοποίησαν αυθαιρεσίες μεγάλης κλίμακας, πρόσφεραν «γη και ύδωρ» σε επίδοξους επενδυτές για να λεηλατήσουν τις πόλεις και την ύπαιθρο. Επεκτάθηκε η δραματική περιβαλλοντική υποβάθμιση και μεθοδεύτηκε η πλήρης εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και η ιδιωτικοποίηση βασικών κοινών αγαθών όπως το νερό και η ενέργεια.

Το κυρίαρχο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, σε συνθήκες ακραίου νεοφιλελευθερισμού, αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και χρειάζεται ν’ αλλάξει ριζικά.

Η διέξοδος από τη σύνθετη οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από ένα συνειδητό και συνολικό κοινωνικοπολιτικό αναπροσανατολισμό. Στην αντίληψη και στις προγραμματικές στοχεύσεις της αριστεράς σήμερα το περιβάλλον αποτελεί αναπαλλοτρίωτο, συλλογικό πόρο της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ αντιπαραθέτει ένα ριζικά διαφορετικό παραγωγικό, κοινωνικό και οικολογικό σχέδιο ανάπτυξης. Το σχέδιο αυτό στηρίζεται στις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και τους πόρους κάθε περιοχής, δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των μελλοντικών γενιών, επιδιώκει την ισορροπία και τη συνέργεια μεταξύ αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης και υπηρεσιών, διαφυλάσσει το περιβάλλον και επιτρέπει τη διανομή της παραγόμενης αξίας στο σύνολο του πληθυσμού ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες.

Θα βαδίσουμε σταθερά μαζί με τα κινήματα για το περιβάλλον και την οικολογία και θα συνεχίσουμε να δίνουμε από κοινού τη μάχη απέναντι στα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα, για τη δημοκρατική επαναθεμελίωση και επέκταση του περιβαλλοντικού δικαίου, την ανατροπή του σημερινού παραγωγικού – καταναλωτικού προτύπου και την ισόρροπη, συμβατή με το περιβάλλον ανάπτυξη υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Σχόλια