Μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα από αντισυλληπτικά

2
474

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πάνω από 30 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας πρέπει να δαπανήσει  η Βρετανία για να καθαρίσει τα ποτάμια, τις λίμνες και τις προμήθειες πόσιμου νερού που μολύνθηκαν από συνθετικές ορμόνες αντισυλληπτικών χαπιών.

Στην τελευταία Οδηγία πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ύδατα προτείνεται η λήψη δραστικών μέτρων για τη μείωση των συγκεκριμένων χημικών, τα οποία ενοχοποιούνται για τη μείωση του πληθυσμού των ψαριών.

Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μόλυνσης των υδάτων από τα αντισυλληπτικά περιλαμβάνει την αναβάθμιση του δικτύου επεξεργασίας λυμάτων και την αύξηση των λογαριασμών ύδατος.

Τα προτεινόμενα μέτρα έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι εταιρείες ύδρευσης αμφισβητούν την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί και επισημαίνουν ότι το κόστος είναι απαγορευτικό.

Αντίθετα, πολλοί περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η πρόταση είναι σωστή.

Το βασικό συστατικό των αντισυλληπτικών χαπιών είναι το οιστρογόνο Ethinyl estradiol (ΕΕ2), το οποίο μπορεί να προκαλέσει στα ψάρια του γλυκού νερού μια κατάσταση γνωστή ως ερμαφροδιτισμός. Ο ερμαφροδιτισμός ευθύνεται για σημαντική μείωση στον πληθυσμό των ψαριών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χημική ουσία Ethinyl estradiol είναι πολύ ισχυρή και το πιθανότερο είναι ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, αν και αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί επίσημα.

«Η ουσία Ethinyl estradiol έχει σχεδιαστεί για να επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό σε πολύ μικρές ποσότητες. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο περιβάλλον», τόνισε σε δηλώσεις της η Δρ. Susan Jobling από το πανεπιστήμιο Brunel.

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, με αποτέλεσμα η ουσία Ethinyl estradiol να καταλήγει στους ποταμούς και τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων.

Ακόμα και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις το συγκεκριμένο χημικό έχει βλαβερές συνέπειες για τα ψάρια και ειδικότερα ενοχοποιείται για σοβαρά προβλήματα στην αναπαραγωγή.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε πρόσφατη δοκιμή στον Καναδά, οι ερευνητές έριξαν στη λίμνη μικρή ποσότητα της ουσίας Ethinyl estradiol. Παρόλαυτά τα ψάρια παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα και ένα είδος κατέρρευσε ολοκληρωτικά.

econews

2 Σχόλια

  1. Στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο πρόβλημα των αντισυλληπτικών αντιμετωπίζεται πλήρως στην Ηλεκτρολυτική εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στις Καλύβες Νόμου Χανιών από το 2006. Ελληνική τεχνολογία απορρύπανσης, πιστοποιημένη από Ελληνικά και Δανέζικα πανεπιστήμια, αδρανοποιεί γενικώς τους μικρορύπους, έχει πάντα αποστειρωμένο νερό στην έξοδο, παράγοντας παράλληλα και Υδρογόνο. Οι υπεύθυνοι του ΥΠΕΚΑ και ιδίως του ΕΠΠΕΡΑΑ σκανδαλωδώς αρνούνται την επιστημονική ενημέρωση από την εν λόγο τεχνολογία ενάντια στην κοινή λογική.
    Βέβαια παράλληλα με αυτή την άρνηση τους, προωθούν έντεχνα μέσω μελετών την απαρχαιωμένη τεχνολογία των βιολογικών καθαρισμών και ιδίως του ενεργοβόρου και ευαίσθητου MBR, αδιαφορώντας ότι με αυτή την στρατηγική τους υποβαθμίζουν την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Αλήθεια υπάρχει βιολογικός ο όποιος δεν έχει δυσοσμία, επεξεργάζεται σωστά την λυματολάσπη του, δεν διασπείρει μέσω των δεξαμενών αερισμού παθογόνα στον αέρα και το νερό εκροής του δεν είναι μικροβιολογική απειλή για την δημόσια υγεία?
    Τεχνολογίες για πραγματική διαχείριση των ρύπων υπάρχουν, σωστά σκεφτόμενοι, υψηλά ιστάμενοι αρμόδιοι σπανίζουν .

  2. νινολάκη το καλύτερο για εσένα τη δεδομένη στιγμή είναι να σωπάσεις και να μην ξαναπροσπαθήσεις να έχεις άποψη για τέτοια θέματα.
    έβαλες τρελά φέσια στο κλάδο του νερού , μέσα σε αυτούς και εγώ με δραστηριότητα που ξέρεις και οπωσδήποτε ο κόσμος να μάθει ότι είσαι ένα πρόσωπο αφερέγγυο και ανήθικο.
    ντροπή σου να βγαίνεις σε αυτό υπέροχο site και να εκφέρεις αντιγραμμένες απόψεις !

Comments are closed.