Ζερβός: διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψης ρευστότητας

1
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Tον κίνδυνο διακοπών στην παροχή ηλεκτρισμού αντιμετωπίζει φέτος η Ελλάδα αν οι διεθνείς δανειστές δεν επιτρέψουν την έκτακτη ένεση ρευστότητας στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Reuters.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, ο κ. Ζερβός επισήμανε πως το έλλειμμα στους λογαριασμούς του ΛΑΓΗΕ, που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, μπλοκάρει το σύστημα και, εάν το θέμα δεν διευθετηθεί, τότε μπορεί να σταματήσουν οι δραστηριότητες των ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας.

Ο ΛΑΓΗΕ, λόγω των χρεών του, δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τους ανεξάρτητους παραγωγούς για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν.

Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να αυξήσει τη δική της υδροηλεκτρική παραγωγή και παραγωγή από άνθρακα προκειμένου να καλύψει τα άμεσα κενά ενέργειας.

Μακροπρόθεσμα, όμως, δεν θα μπορεί να καλύψει το έλλειμμα και θα πρέπει να καταφύγει στη λύση των εκ περιτροπής διακοπών παροχής ηλεκτρισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ώστε να αποφευχθεί ένα γενικό μπλακ άουτ.

Όπως τόνισε ο κ. Ζερβός, μια ένεση ρευστότητας περίπου 300-400 εκατ. ευρώ μέσω δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα εξάλειφε τον κίνδυνο έλλειψης ενέργειας, το πρόβλημα είναι ωστόσο ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν τη σύναψη ενός τέτοιου δανείου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. γιατι τα υδοηλεκτρικα κ τα ατμοηλεκτρικα δεν ειναι μακροπροθεσμη λυση ?
    δεν μπορω να καταλαβω

Comments are closed.