Φωτοβολταϊκά: "χρεωκοπία ή εξαγορά για τους μισούς κατασκευαστές"

0
2

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

“Οι μισές τουλάχιστον εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών είτε θα χρεωκοπήσουν είτε θα γίνουν αντικείμενα εξαγοράς” αναφέρει έκθεση που συνυπογράφουν Ernst & Young και Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Την ίδια στιγμή εντοπίζονται τρεις τομείς κλειδιά για πιθανή ανάπτυξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών: καινοτόμα εργαλεία χρηματοδότησης, ισοτιμία δικτύου (grid parity) σε τοπικό επίπεδο και εμπορία χαρτοφυλακίων μεγάλων έργων.

Παρότι, οι τιμές των φωτοβολταϊκών έχουν σημειώσει σημαντική πτώση από πέρυσι -με τα στοιχεία πολυκρυσταλλικής σιλικόνης να κοστίζουν 1 δολάριο ανά Βατ στις ΗΠΑ και τις προσφορές να κατεβάζουν το κόστος στα επίπεδα των 70 σεντς του δολαρίου ανά Βατ- παραμένουν σε επίπεδα που θεωρούνται “μη βιώσιμα” σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

Έτσι, πολλοί κατασκευαστές βρίσκονται στο χείλος της χρεωκοπίας ή της εξαγοράς τους από μεγαλύτερους και υγιέστερους παίκτες.

Η έκθεση προσθέτει πως η κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για τις τιμές των φωτοβολταϊκών και τους όρους του ανταγωνισμού ενδέχεται να οδηγήσει στην εξαγορά μικρών δυτικών εταιρειών από Κινέζους κατασκευαστές.

Η Ernst & Young και το BNEF προβλέπουν ότι, παράλληλα με πιο καινοτόμα μοντέλα χρηματοδότησης, η αγορά θα χαρακτηριστεί από “εξαγορές, συγχωνεύσεις και περιορισμό κινδύνου μεγάλων χαρτοφυλακίων επενδύσεων στην ηλιακή ενέργειας”, τα οποία θα γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ως ομόλογα και θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε μεγάλα κεφάλαια.

Επιπλέον, Ε&Υ και BNEF εκτιμούν πως θα επιτευχθεί grid parity σε τοπικό επίπεδο, πράγμα που συμβαίνει ήδη σε διάφορες αγορές (διαβάστε σχετικά στο econews).

Παρότι θα είναι δύσκολη μια βιώσιμη λειτουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών μονάδων δίχως την υποστήριξη από επιδοτήσεις και εγγυημένες τιμές, οι δύο πλευρές επισημαίνουν τα παραδείγματα χωρών όπως η Ισπανία (διαβάστε τι γίνεται στην ΕΕ), τη Χιλή και το Μεξικό όπου καταβάλλονται τέτοιες προσπάθειες.

Κοντολογίς, Ε&Υ και BNEF κάνουν λόγο για μια “νεκρή περίοδο” της αγοράς σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο τονίζουν πως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι θετικές.

econews

Σχόλια