Ποντίκια – δολοφόνοι εξαφανίζουν σπάνια πτηνά

0
37

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε ένα απομακρυσμένο νησάκι στο Νότιο Ατλαντικό τα ποντίκια έχουν εξελιχθεί σε ανελέητους δολοφόνους, που σκοτώνουν και τρώνε εκατομμύρια απειλούμενα πτηνά τον χρόνο.

Η σφαγή λαμβάνει χώρα στο νησάκι «Gough Island» που ανήκει στη Βρετανία και βρίσκεται μεταξύ νοτίου Αμερικής και νοτίου Αφρικής.

Οι μόνοι άνθρωποι που ζουν στο νησί είναι οι εργαζόμενοι στον μετεωρολογικό σταθμό.

Το απομακρυσμένο νησάκι έχει αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια ως σημαντικός οικότοπος για τα θαλασσοπούλια, καθώς φιλοξενεί σχεδόν δέκα εκατομμύρια πτηνά 20 διαφορετικών ειδών.

Εκτός αυτού, το «Gough Island» θεωρείται η μοναδική περιοχή αναπαραγωγής ενός σπάνιου θαλάσσιου πουλιού του γένους προκελλαρία. Δυο εκατομμύρια ενήλικα πτηνά παράγουν 1,6 νεοσσούς ετησίως.

Σύμφωνα με νέα μελέτη ωστόσο, οι νεοσσοί κινδυνεύουν συνεχώς από τα ποντίκια, τα οποία από τότε που εισήχθησαν στο νησί, απέκτησαν τριπλάσιο μέγεθος από το φυσιολογικό και φτάνουν τα 27 εκατοστά.

Τα τρωκτικά δεν απειλούνται από θηρευτές στο «Gough Island» οπότε πολλαπλασιάζονται με απίστευτους ρυθμούς. Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή ζουν 1,9 εκατομμύρια ποντίκια σε ένα νησί 65 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν παρακολούθησαν με υπέρυθρες κάμερες για τέσσερις αναπαραγωγικές περιόδους 178 φωλιές σπάνιων πτηνών του γένους προκελλαρία.

Βάσει των ευρημάτων τους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι κάθε χρόνο στο νησί γεννιούνται 1,6 εκατομμύρια νεοσσοί. Τα ποντίκια σκοτώνουν και τρώνε 1,2 εκατομμύρια νεοσσούς.

Στη μελέτη τους οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα τρωκτικά συνιστούν μεγάλη απειλή για την πανίδα του νησιού, που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Παράλληλα τονίζουν ότι τα σχέδια αποκατάστασης και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουν την εξάλειψη των ποντικιών, που εισήχθησαν πριν 150 χρόνια στο νησί.

econews

Σχόλια