Καρέτα καρέτα: εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα ξημερώματα του Σαββάτου της 26ης Μαΐου εντοπίστηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ που προστατεύουν την περιοχή του Νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, η πρώτη φωλιά Caretta caretta στην Πελοπόννησο.

Από τα μέσα Μαΐου νέοι επιστήμονες, εθελοντές από την Ελλάδα και από πολλές άλλες χώρες, περιπολούν στις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα. Το έργο τους είναι να καταγράφουν και να προστατεύουν τις φωλιές των χελωνών και να εντοπίζουν πιθανά προβλήματα.

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, αποτελεί τη δεύτερη σπουδαιότερη περιοχή ωοτοκίας της Καρέττα στη Μεσόγειο, αλλά δυστυχώς  παραμένει χωρίς νομικό καθεστώς προστασίας, παρόλο που έχει περιληφθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Η έλλειψη νομικού πλαισίου προστασίας στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο έχει αρχίσει έντονα να εκτρέφει τα γνωστά συμπτώματα της απρογραμμάτιστης και ανεξέλεγκτης «αξιοποίησης» που υποβαθμίζουν τη μοναδική αυτή περιοχή.

Πράγματι τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται οικόπεδα και χτίζονται βίλες πάνω στους αμμόλοφους, καταστρέφοντας την παράκτια βλάστηση, διανοίγονται παράνομα δρόμοι πρόσβασης στη θάλασσα, και στήνονται καντίνες πάνω στην παραλία με δυνατά φώτα τη νύχτα. Είναι το γνωστό «σενάριο καταστροφής» μιας οικολογικά ευαίσθητης περιοχής όπου η πολιτεία δεν κατάφερε να θέσει έγκαιρα περιβαλλοντικούς όρους, ώστε η όποια ανάπτυξη να γίνει σωστά και να ωφελήσει μακροπρόθεσμα την περιοχή.

Ειδικά στο Nότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, που ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ολιγωρία του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι εμφανής γιατί από το 2003 υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-Φύση, που προβλέπει την ανάδειξη της περιοχής με ταυτόχρονη προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η ανεπάρκεια της Διοίκησης και τα τοπικά μικροσυμφέροντα οδηγούν άλλον έναν σημαντικό βιότοπο της Ελλάδας σε υποβάθμιση μέσω μιας κοντόφθαλμης «αξιοποίησης» που δεν λαμβάνει υπόψη της τα στοιχεία εκείνα που κάνουν την περιοχή αυτή ξεχωριστή.

Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η προστασία του περιβάλλοντος και η σωστή και βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν τη μόνη διέξοδο από την οικονομική κρίση που περνάμε.

ΑΡΧΕΛΩΝ

Σχόλια