Σεισμός 4,5R στα όρια Αχαΐας-Ηλείας – Τι λένε οι σεισμολόγοι

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Μαΐου στα σύνορα Αχαΐας-Ηλείας.

Καθησυχαστικός φάνηκε ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης, σε δηλώσεις του στο patrastimes.gr. Ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχει καταγραφεί κάποιο προσεισμικό σήμα, άρα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο».

Μόλις μια ημέρα – την Κυριακή – πριν ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε δηλώσεις του επισήμανε τους κινδύνους από έναν πιθανό σεισμό στον τομέα της αντισεισμικής θωράκισης που φαίνεται λόγω τις κρίσης να εγκαταλείπεται.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο η δόνηση είχε ένταση 4,5 R, επίκεντρο 27 χλμ βορειοανατολικά της Αμαλιάδας και 32 χλμ νοτιοδυτικά της Πάτρας, με 16 χιλιόμετρα εστιακό βάθος.

Το επίκεντρο βρίσκεται στην περιοχή πάνω βορειοανατολικα της λίμνης Πηνειού κοντά στον Αγ. Νικόλαο Σπάτα στα όρια Ηλείας – Αχαΐας, μια περιοχή που έχει δώσει αρκετές δονήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Έτσι μετά την πρώτη δόνηση που τώρα δόθηκε με μέγεθος 4,5 R (4,6 R το έδωσε το seismoi.gr) και 16 χλμ εστιακό βάθος στα όρια Ηλείας – Αχαΐας στις 18:44, ακολούθησε μια άλλη δόνηση με μέγεθος 2,6 R και πέντε χιλιόμετρα βάθος στα ανοιχτά του Κατακόλου 21 χλμ νοτιοδυτικά του Πύργου. Συνέχισε τις επισκέψεις ο Εγκέλαδος με δονήσεις 2,7 R (18:57), 3,3 R (19:02) και 3 R (19:21) και πάλι στα όρια Ηλείας – Αχαΐας.

Στο μεταξύ με ενημερωτικές αναφορές τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής δήλωσαν πως δεν υπήρξε καμία αναφορά για τραυματισμούς ή ζημιές. Στην ίδια περιοχή έχουν καταγραφεί από τις 25 Μαΐου και μετά σεισμικές δονήσεις περίπου στα 3 με 3,5 R, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη ζώνη είχε πληγεί από το μεγάλο σεισμό της Ανδραβίδας στις 8 Ιουνίου 2008.

—Σεισμός και στην Κρήτη

Εντωμεταξύ σεισμική δόνηση 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23.48 το βράδυ της Δευτέρας στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κρήτης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 3 χλμ. βόρεια της Ιεράπετρας και 65 χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 2 χλμ..

Νωρίτερα είχαν πρηγηθεί τέσσερις μικροδονήσεις που δεν ξεπέρασαν σε μέγεθος τα 2,9 Ρϊχτερ, ωστόσο προκάλεσαν αναστάτωση γιατί το επίκεντρο, που εντοπίζεται στην θαλάσσια περιοχή βόρεια του Αγίου Νικολάου, ήταν σε ιδιαίτερα μικρό εστιακό βάθος, μόλις στο 1 χλμ.

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

ilialive, econews

Σχόλια