Στο Λας Βέγκας το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο του κόσμου (photo gallery)

0
33

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σάρκα και οστά παίρνει το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο στον κόσμο.

Το γιγάντιο πάρκο, προϋπολογισμού 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατασκευάζεται στο Λας Βέγκας από την αμερικανική εταιρεία Brightsource και όταν ολοκληρωθεί θα παράγει 370 MW ηλεκτρικής ενέργειας τις ηλιόλουστες ημέρες.

Το έργο σχεδιαζόταν εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα η Brightsource υπέβαλε για πρώτη φορά αίτηση το καλοκαίρι του 2007. Τελικά πέρασαν τρία χρόνια μέχρι την αδειοδότηση, όμως οι εργασίες κατασκευής καθυστέρησαν ακόμα περισσότερο καθώς οι χελώνες της περιοχής έπρεπε να μεταφερθούν σε ασφαλές καταφύγιο.

Στο ηλιοθερμικό πάρκο θα εγκατασταθούν ηλιακά κάτοπτρα που θα συγκεντρώνουν το φως του ήλιου στον πύργο για να θερμανθεί το νερό, έτσι ώστε ο ατμός να θέσει σε λειτουργία τις γεννήτριες και να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια.

Αν και φιλόδοξα έργα βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής και σχεδόν ολοκληρώνονται, το μέλλον της ηλιοθερμικής τεχνολογίας δεν θεωρείται και τόσο σίγουρο.

Αυτό οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι οι τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ, που μετατρέπουν το φως του ήλιου απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια, έπεσαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετές εταιρείες να εγκαταλείπουν τα σχέδια κατασκευής ηλιοθερμικών μονάδων και να στρέφονται στα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Από την άλλη πλευρά βέβαια η ηλιοθερμική τεχνολογία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλιακές τεχνολογίες. Η θερμότητα που παράγει αποθηκεύεται εύκολα, γεγονός που σημαίνει ότι η παραγωγή ενέργειας καθίσταται δυνατή ακόμα και δύσει ο ήλιος. Ως εκ τούτου η ενέργεια διανέμεται στο δίκτυο όταν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

econews

Σχόλια