Υδρογονάνθρακες: επίσπευση των διαδικασιών ζητά η Κρήτη

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την επίσπευση των διαδικασιών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εφόσον επιβεβαιωθεί και επιστημονικά η ύπαρξη τους στα νότια της Κρήτης, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, στο πλαίσιο της διημερίδας με θέμα: «Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα», που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και τα Τμήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

O κ. Αρναουτάκης αφού τόνισε ότι στην κατεύθυνση αυτή πρέπει ν” ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση, επεσήμανε ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων πρέπει να γίνει με μοναδικό γνώμονα το εθνικό και το συμφέρον της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο κ. Αρναουτάκης απευθύνοντας χαιρετισμό στη διημερίδα, επικαλούμενος την αναγκαιότητα ακριβών μελετών για την ύπαρξη και το μέγεθος των κοιτασμάτων, έκανε λόγο για ορθολογική διαχείριση και τόνισε: «Σαφώς η εκμετάλλευση των όποιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων θα έχει οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα.

Οι όποιες ενέργειες όμως γίνουν θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στο περιφερειακό αναπτυξιακό μοντέλο της εκάστοτε περιφέρειας. Παρεμβάσεις οι οποίες αποκλίνουν σημαντικά από τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό κρίνονται επικίνδυνες και θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά.»

O κ. Αρναουτάκης υποστήριξε ότι οι σχετικές έρευνες έχουν αργήσει και επεσήμανε ότι «Το θέμα των ερευνών και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι ένα θέμα καθαρά γεωπολιτικό το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο χάραξης εθνικής στρατηγικής και μπορεί να καθορίσει νέα δεδομένα, νέες συνεργασίες, νέες συμμαχίες, οικονομικές και μη. Απαιτεί και άπτεται λοιπόν των κατάλληλων χειρισμών σε εθνικό επίπεδο πάνω από όλα.»

Η Περιφέρεια Κρήτης-πρόσθεσε- στέκεται αρωγός κάθε προσπάθειας προς αυτή την κατεύθυνση και είναι διατεθειμένη να συμβάλει τα μέγιστα προς την πραγματοποίηση του στόχου αυτού.

Σχόλια