Σαμοθράκη, Ιεράπετρα, Αλόννησος: Χρυσά Βραβεία Ποιότητας Παράκτιων Περιοχών

0
55

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δεκατέσσερις ελληνικοί προορισμοί συμπεριλαμβάνονται μέσα στους 100 καλύτερους εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Η ανακοίνωση της βράβευσης και η απονομή των τίτλων έγινε στην  Πορτογαλία (Torres Vedras) στις 18 Μαίου 2012.

Ανάμεσα στους 100 ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς που διατηρούν την τοπική τους ταυτότητα, το φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική τους κληρονομιά και το καθαρό φυσικό περιβάλλον, βρίσκονται: η Ιεράπετρα Κρήτης στη 2η θέση, η Σαμοθράκη στην 7η και η Αλόννησος την 17η , κατατάξεις που οδήγησαν και τους τρεις αυτούς Ελληνικούς προορισμούς στην απόκτηση Χρυσού Βραβείου.

Εκπρόσωποι των τριών Δήμων έλαβαν τα Χρυσά Βραβεία Ποιότητας Παράκτιων Περιοχών βραβεία τους  από τον πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής Ποιότητας Παράκτιων Περιοχών Καθ. Francisco Taveira Pinto ή τον Πρόεδρο της Ένωσης EUCC κο Oosterreld Herdrik  κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον Εναλλακτικό Βιώσιμο Τουρισμό που έγινε στο Torres Vedras της Πορτογαλλίας. Τη Σαμοθράκη εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κος Α. Βίτσας.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου κατέλαβαν την τρίτη θέση στην κατανομή των 10 Ποιοτικότερων Παράκτιων Περιοχών,  ενώ οι Αζόρες της Πορτογαλίας  την πρώτη και οι ακτές Zuid-Holland coast της Ολλανδίας την δεύτερη θέση.

Το πρόγραμμα ‘‘QualityCoast-Ποιότητα Παράκτιων Περιοχών’’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παραλιών και  Παράκτιων Περιοχών (European Coastal & Marine Union – EUCC)  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κατάταξη με τους 100 καλλίτερους προορισμούς είναι αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης έρευνας και αυστηρής αξιολόγησης 1000 παράκτιων ή νησιωτικών περιοχών στην Ευρώπη ενώ χρησιμοποιήθηκαν 120 δείκτες αξιολόγησης. Κάποιοι από αυτούς είναι το ποσοστό επιφάνειας των προορισμών χωρίς δόμηση, τα ποσοστά θορύβου και εντατικού φωτισμού, η καθαρότητα των υδάτων, η έλλειψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η προώθηση τοπικών προϊόντων, η διατήρηση παραδοσιακών οικισμών κοκ

Ένας μεγάλος αριθμός τουριστικών πρακτόρων  (όπως αυτοί που συνδέονται με το  TUI Ολλανδίας,) θα προβάλλουν τους Ποιοτικούς Παράκτιους Προορισμούς στα διαφημιστικά τους φυλλάδια και στις γενικότερες δράσεις τους προβολής τουριστικών προορισμών.

Σχόλια