Ηλεία: Καταγγελία για οικολογική καταστροφή σε παραλία της Αμαλιάδας (video)

0
50

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πρωτοφανής οικολογική καταστροφή καταγγέλλεται από κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, ότι έχει συντελεστεί τις τελευταίες εβδομάδες σε έκταση περίπου εκατό στρεμμάτων στην περιοχή ανάμεσα στο Παλούκι και την Αγία Μαρίνα Δουνεΐκων του δήμου Ήλιδας.

Πέρα από τη διαπίστωση της κοπής δεκάδων δέντρων και της ισοπέδωσης των αμμόλοφων έχει συντελεστεί και η καταστροφή δύο μνημείων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, δύο γερμανικών πολυβολείων.

Tο πρωί της Τετάρτης 23 Μαΐου, κλιμάκιο με επικεφαλής την βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, επισκέφτηκε το χώρο στην περιοχή «Λάδι» όπου προέβη στις παραπάνω διαπιστώσεις. Τη βουλευτή συνόδευαν ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αλήσιος Λόφος Κυριάκος Γούναρης, με το μέλος Δημήτρη Κουγιανό, οι Γιώργος Τζαβάρας και Χαράλαμπος Κοντοπανάγος μέλη της Κίνησης Πολιτών Αμαλιάδας, ο πρώην προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας Νίκος Παπαβασιλείου, ο τοπογράφος – μηχανικός Γιώργος Πολλάτος και ο Δημήτρης Πέππας μέλος του κινήματος «Δεν Πληρώνω».

Διαπίστωσαν λοιπόν πως η ισοπέδωση ήταν πρόσφατη από βαρέως τύπου χωματουργικά μηχανήματα σε μεγάλη έκταση. Οι αμμόλοφοι είχαν ισοπεδοθεί και τα μνημεία – πολυβολεία είχαν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

«Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια, αφού το φυσικό ανάγλυφο έχει υποστεί βάναυση κακοποίηση καθώς και η χλωρίδα στην εν λόγω περιοχή, αποτελούμενη από δέντρα και θάμνους. Το τοπίο θυμίζει «κρανίου τόπο» μέχρι τη θάλασσα.

Επειδή οι εργασίες επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα και για να μην βρεθούμε μπροστά σε ακόμα μεγαλύτερης έκτασης καταστροφή του φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος της περιοχής μας, ζητήσαμε την άμεση επέμβαση κάθε αρμόδιας εμπλεκόμενης Αρχής, όπως πράξει τα δέοντα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση η κα Γεωργοπούλου – Σαλτάρη.

Το θέμα είναι γνωστό στο Δασαρχείο Αμαλιάδας που έχει προβεί στις απαραίτητες διοικητικές πράξεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα η καταγγελία θα κατατεθεί στον Εισαγγελέα Αμαλιάδας.

Την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 η Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κα Έφη Σαλτάρη και ο πρόεδρος του «Αλήσιου Λόφου» κ. Κυριάκος Γούναρης κατέθεσαν επίσημη καταγγελία για την καταπάτηση στην περιοχή «Λάδι» ανάμεσα στο Παλούκι και την Αγ. Μαρίνα.

Η καταγγελία, έγινε σε συνέχεια της αυτοψίας στην περιοχή και την ενημέρωση για δραστηριοποίηση όλων των σχετικών φορέων.

Δείτε το βίντεο των triantafyllia.gr και i-agenda.gr από την επίσκεψη στην περιοχή.

Πηγή Ilialive

Σχόλια