Παγκόσμια ημέρα της Χελώνας και δύο προσκλήσεις για να την γνωρίσουμε!

0
22

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συμπληρώθηκαν ήδη 12 χρόνια εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας για τις Χελώνες, που γιορτάζεται στις 23 Μαΐου.

Οι Χελώνες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης. Ιδιαίτερα οι Θαλάσσιες Χελώνες απειλούνται με εξαφάνιση και γι’ αυτό περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδος.

Οι κύριες απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες είναι:

* Η τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία (δίκτυα , παραγάδια)
* Η ηθελημένη θανάτωση από ασυνείδητους ανθρώπους
* Οι συγκρούσεις με σκάφη
* Η ενόχληση από την έντονη χρήση των παραλιών ωοτοκίας
* Η άναρχη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη στις παραλίες ωοτοκίας
* Η ηχορρύπανση
* Η κατάποση απορριμμάτων και πλαστικών
* Η πετρελαϊκή ρύπανση
* Η μεταβολή των οικοσυστημάτων
* Η κλιματική αλλαγή

Κάθε μέρα, ο καθένας μας κάνει επιλογές για το τι θα φάει και τι θα αγοράσει, τι θα καταναλώσει και πως θα περάσει τον χρόνο του, πράξεις που επηρεάζουν την επιβίωση όλων των θαλάσσιων οργανισμών και ιδιαίτερα των θαλασσίων χελωνών. Οι πιο σημαντικοί τρόποι να προστατεύσουμε αυτά τα απειλούμενα χαρισματικά πλάσματα των θαλασσών μας είναι να ευαισθητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά.

Ας δούμε δύο πολύ ενδιαφέρουσες ευκαιρίες που δίνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, τις επόμενες ημέρες.

—Γίνετε ένας ευαισθητοποιημένος πολίτης

Παρακολουθείτε πάντοτε τα οικολογικά και περιβαλλοντικά δρώμενα και συμμετέχετε σ’ αυτά. Και μη σταματάτε εκεί! Οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται πολλούς φίλους για να επιβιώσουν στις θάλασσές μας. Υποστηρίξτε τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τον ελληνικό Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας (www.archelon.gr) και ενισχύστε τις δράσεις του. Μια δωρεά ή μια συμβολική υιοθεσία γίνεται μόνο με μερικά «κλικ» και μπορεί να σώσει μια θαλάσσια χελώνα που περιθάλπεται στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ή να υποστηρίξει το ερευνητικό του έργο στις παραλίες ωοτοκίας της Ζακύνθου, της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Για να έρθετε σε αμεσότερη επαφή με μια πολύ συγκινητική στιγμή, σας προσκαλούμε να έρθετε για να δείτε από κοντά την απελευθέρωση της Καρέτα «Λεωνίδας» που θα γίνει την Τετάρτη 23 Μαΐου (Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας), στις 7:00 το απόγευμα, από την παραλία των Λεγραινών απέναντι από το νησί του Πατρόκλου (43 χλμ από το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα, μέσω Λεωφ. Σουνίου).

Ο «Λεωνίδας» είναι μια Caretta caretta 14 κιλών που έφτασε στις 22 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Διάσωσης από την Θεσσαλονίκη με την βοήθεια του ΕΚΠΑΖ – Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

—Εκπαιδεύσατε τα παιδιά

Η εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας των θαλασσίων χελωνών και του ευαίσθητου πλανήτη μας. Σήμερα πρέπει να δημιουργήσουμε τους αυριανούς προστάτες του περιβάλλοντος. Καλλιεργήστε στα παιδιά σας ή στους μαθητές σας ευαισθησίες για το στεριανό και θαλάσσιο περιβάλλον μας. Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, όπως ο ΑΡΧΕΛΩΝ, υλοποιούν ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής και ευαισθητοποίησης που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Μια επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης θαλασσίων Χελωνών, στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας, θα δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να δουν από κοντά θαλάσσιες χελώνες που περιθάλπονται και να συνειδητοποιήσουν πόσο ανάγκη έχουν για προστασία (ελεύθερη είσοδος κάθε Σάββατο & Κυριακή, από 11:00 έως 17:00).

Ειδικά, αυτήν την Κυριακή 27 Μαΐου, οργανώνουμε από τις 11:00 μέχρι τις 14:00 ειδική εκδήλωση για παιδιά και μεγάλους με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Χελώνας. Σας προσκαλούμε στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Διάσωσης που θα προβληθεί μια σειρά 5 ντοκιμαντέρ για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και τις θαλάσσιες χελώνες, θα γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις στις δεξαμενές που περιθάλπονται οι τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες, θα γίνονται εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευής «μενταγιόν» και πολλά ακόμη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους . Σας περιμένουμε!

ΑΡΧΕΛΩΝ

Σχόλια