Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2012: δηλώστε συμμετοχή!

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σχεδόν δέκα ημέρες πριν την τυπική λήξη και της φετινής εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» περί τους 16.000 εθελοντές έχουν ήδη συμμετάσχει σε 215 καθαρισμούς σε όλη τη χώρα, δίνοντας – σε καιρούς παντοιοτρόπως δύσκολους – «ψήφο εμπιστοσύνης» στην πανελλήνια αυτή προσπάθεια, που υλοποιείται για 17η χρονιά.

Τους ευχαριστούμε θερμά κι ευχόμαστε το παράδειγμα και η προσπάθειά τους να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για ακόμη μαζικότερη προστασία του φυσικού μας πλούτου.

Όσοι δεν έχετε δηλώσει ακόμα συμμετοχή ή όσοι υλοποιήσατε ήδη έναν καθαρισμό, αλλά σας άρεσε και θέλετε να ξαναδοκιμάσετε, δε χρειάζεται να περιμένετε μέχρι του χρόνου. Υπάρχει άφθονος χρόνος για να οργανώσετε και να πραγματοποιήσετε ένα καθαρισμό.

Ούτως ή άλλως κάθε χρονιά, η τυπική διάρκεια της εκστρατείας «ξεχειλώνει» για να χωρέσει τις προσπάθειες των χιλιάδων εθελοντών μας που συνήθως διαρκούν μέχρι και το φθινόπωρο. Εμπρός λοιπόν: μπείτε στο www.medsoscleanup.gr, δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας την σχετική αίτηση και «καθαρίσατε».

Ελάτε και εσείς στην παρέα της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» για να καθαρίσουμε ακόμη περισσότερες φυσικές περιοχές της χώρας μας και να τονίσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια προσωπικά υπεύθυνη στάση που ενδυναμώνει το ρόλο και τα δικαιώματά μας ως πολιτών.

Υπενθυμίζουμε ότι η φετινή εκστρατεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της βιώσιμης αλιείας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη σημασία της διατήρησης και ορθολογικής διαχείρισης των αλιευτικών πόρων και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς, που αποτελεί καίριο παράγοντα στην προσπάθεια να προστατευθούν είδη αλιευμάτων που είτε απειλούνται είτε δεν αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα στοχεύουμε στην:

-Ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αλιευτικοί πόροι.
-Πληροφόρηση γύρω από τις πολιτικές που προωθούνται σε ευρωπαϊκό, μεσογειακό και εθνικό επίπεδο πάνω στα θέματα της αλιείας.
-Ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με την έννοια της βιώσιμης αλιείας και την ανάδειξη των πολλαπλών οφελών που απορρέουν από την ορθολογική εκμετάλλευση των αλιευτικών αποθεμάτων.
-Ευαισθητοποίηση των καταναλωτών με σκοπό τη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς απέναντι στα αλιευτικά προϊόντα, που θα συμβάλλει στη διαφύλαξη της θαλάσσιας ζωής.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP/ MAP) και υλοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Χορηγός είναι το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης AMSTEL ECO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και υποστηρικτές η TNT και η Rolopack A.B.E.E. Χορηγοί επικοινωνίας είναι oι: Ελεύθερος Τύπος, Τύπος της Κυριακής, ΟΙΚΟτύπος, ΕΡΤ, Ελληνική Ραδιοφωνία ΝΕΤ 105,8, Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και ΕΡΑ Δίκτυο.

Τα «μυστικά» της εκστρατείας μας:

*Στην εκστρατεία αυτή πρωταγωνιστές είναι οι ενεργοί πολίτες-εθελοντές! Δεν μένει κανείς «απ’ έξω»: ˙ μαθητές, εκπαιδευτικοί, δύτες, ψαράδες, περιβαλλοντικές ΜΚΟ και σύλλογοι, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, ακόμα και μεμονωμένοι πολίτες, όλοι μπορούν να συμμετάσχουν!

*Αποφασίζουμε τον τόπο και το χρόνο που θα πραγματοποιήσουμε τον καθαρισμό και συμπληρώνουμε την ηλεκτρονική «φόρμα συμμετοχής» ή εναλλακτικά στέλνουμε την επισυναπτόμενη φόρμα συμμετοχής συμπληρωμένη με φαξ στο 210 – 8228795 ή με e-mail στο events@medsos.gr.

*Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS λειτουργεί επιβοηθητικά στέλνοντας σακούλες απορριμμάτων και έντυπο ενημερωτικό υλικό (η αφίσα της εκστρατείας με σχετικό ενημερωτικό υλικό και το Φύλλο Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών), και «ανεβάζοντας» στην ιστοσελίδα του πληροφοριακό υλικό για να ικανοποιήσει ακόμα και τα πιο ανήσυχα πνεύματα.

*Επιπρόσθετα, παράλληλα με τον πανελλαδικό συντονισμό της εκστρατείας, διοργανώνει ανοιχτούς κεντρικούς καθαρισμούς και δίνει ραντεβού, με όσους θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την οργάνωση!

*Δεν περιοριζόμαστε στη συλλογή και διαλογή των απορριμμάτων, αλλά συμπληρώνουμε το «Φύλλο Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών» και καταγράφουμε με ακρίβεια το είδος των απορριμμάτων που συναντάμε σε φυσικά οικοσυστήματα, τις πιθανές πηγές προέλευσής τους, καθώς και τα προβλήματα των περιοχών που «επισκεπτόμαστε».

Δίκτυο Μεσόγειος SOS

Σχόλια