Στο ΕΣΠΑ το πρώτο πιλοτικό έργο αξιοποίησης γεωθερμικού πεδίου

0
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013» (Άξ Πρ 9 «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ») το έργο της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Ερατεινού του Δήμου Νέστου.

Η επίσημη ανακοίνωση της ένταξης αυτού του κεφαλαιώδους σημασίας έργου έγινε την περασμένη Παρασκευή, στην Καβάλα από τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη.

Πρόκειται για την πρώτη σε ολόκληρη τη χώρα αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου, εξέλιξη που ανοίγει νέους δρόμους στην αγροτική παραγωγή και στην προσπάθεια που γίνεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για την δημιουργία προϋποθέσεων στήριξης του πρωτογενούς τομέα, μείωσης του κόστους παραγωγής και αύξηση των επιλογών θερμοκηπιακών καλλιεργειών που έχουν αγορές και σοβαρές εξαγωγικές δυνατότητες.

Το έργο είναι μια πιλοτική εφαρμογή αξιοποίησης γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας, μέσω της οποίας θα δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής του Δ.Δ. Ερατεινού του Δήμου Νέστου, με πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής να ασχοληθούν με νέες δυναμικές καλλιέργειες, θερμοκήπια, πρωίμηση σπαραγγιών, καρπουζιών, πρωίμιση κηπευτικών (μαρούλια, ντομάτα κ.λ.π), ξήρανση αγροτικών προϊόντων κλπ.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που περιλαμβάνει γεωτρήσεις και τοποθέτηση του κατάλληλου ηλεκτρονικού και μηχανολογικού εξοπλισμού φτάνει τα 10,6 εκ ευρώ και δικαιούχος είναι ο Δήμος Νέστου.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης δήλωσε σχετικά: «μέσα σε αυτή τη συγκυρία που βιώνουν οι Έλληνες, όπου η κοινωνική διαστρωμάτωση της φτώχειας απλώνεται παντού, εμείς βιώνουμε μία από τις ωραίες στιγμές του θεσμικού μας ρόλου.

Σχόλια