«Βάνδαλος» προσπάθησε να καταστρέψει μεγάλο πείραμα με μεταλλαγμένα

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σοβαρές κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις αντιμετωπίζει ένας 50χρονος άνδρας που εισέβαλε το πρωί της Κυριακής στο ερευνητικό ινστιτούτο «Rothamsted», στο Χερτφορντσάιρ της Αγγλίας, και προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

Στο ερευνητικό ινστιτούτο «Rothamsted» διεξάγεται ένα πολύ μεγάλο πείραμα με μεταλλαγμένες καλλιέργειες.

Πιο συγκεκριμένα Βρετανοί ερευνητές δοκιμάζουν μεταλλαγμένο σιτάρι το οποίο διώχνει τις αφίδες (μελίγκρα – ψείρα των φυτών), στέλνοντάς τους χημικά μηνύματα.

Για να το πετύχουν αυτό, οι επιστήμονες έχουν εισάγει στο σιτάρι γονίδιο δυόσμου.

Ο δυόσμος παράγει μια μυρωδιά, η οποία μιμείται το «σήμα κινδύνου» που εκπέμπουν οι αφίδες όταν δέχονται επίθεση από θηρευτές.

Έτσι ο δυόσμος στην ουσία αποτρέπει τα παράσιτα, τα οποία ευθύνονται για ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στις καλλιέργειες παγκοσμίως.

Οι πολέμιοι των μεταλλαγμένων από την άλλη πλευρά αντιτίθενται στο πείραμα και καταγγέλλουν ότι η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε ανοιχτό χώρο είναι επικίνδυνη, καθώς η μεταλλαγμένη γύρη θα μολύνει το περιβάλλον.

Ο 50χρονος δράστης που θα δικαστεί στις 13 Ιουλίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ερευνητικού κέντρου ο άνδρας προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές διασκορπίζοντας τους σπόρους και κόβοντας το πάνω μέρος των φυτών.

Η καταστροφή δεν ήταν ολοκληρωτική και το πείραμα θα συνεχιστεί.

econews

Σχόλια