Φυσικό αέριο: 20.000 κομάντος «στέλνει» στην Κύπρο το Ισραήλ

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την εγκατάσταση 20.000 Ισραηλινών κομάντος στην Κύπρο ζητά από τη Λευκωσία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Οι κομάντος θα προστατεύουν τον αγωγό φυσικού αερίου και τον τερματικό σταθμό που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το πρακτορείο μεταδίδει επίσης ότι το Ισραήλ προτείνει να κατασκευάσει τον υποθαλάσσιο αγωγό και τον τερματικό σταθμό και να χρηματοδοτήσει τα έργα αυτά αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αρκεί να δοθεί άδεια εγκατάστασης 10.000 εργατών από το Ισραήλ θα συμμετάσχουν στην κατασκευή και 20.000 κομάντος που θα φροντίζουν για την ασφάλεια του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες η Τουρκία εξαπόλυσε νέες απειλές για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και αμφισβήτησε τη νομιμότητα του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, υποστηρίζοντας ότι μέρος των θαλάσσιων αυτών περιοχών συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται ότι «μεγάλο μέρος των θαλάσσιων περιοχών νότια του νησιού τέμνεται με τις περιοχές αδειοδότησης της ΤΔΒΚ προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας). Τυχόν δραστηριότητες των διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις περιοχές αυτές θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωπες οι εταιρείες με την ΤΔΒΚ και την ΤΡΑΟ και να προκληθεί ανεπιθύμητη ένταση».

Στην ανακοίνωση το τουρκικό υπ. Εξωτερικών καλεί τις εταιρείες πετρελαίου «να μην προβούν σε δραστηριότητες στις περιοχές αυτές και να αποσυρθούν από τον εν λόγω διαγωνισμό», γιατί στην αντίθετη περίπτωση την ευθύνη για την «ένταση στην περιοχή» θα την έχουν οι εταιρείες.

Σχόλια