Τουρκικές απειλές κατά εταιρειών για την Κυπριακή ΑΟΖ

0
2

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Tη νομιμότητα του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ αμφισβητεί η Τουρκία, με την κυβέρνηση Ερντογάν να υποστηρίζει ότι μέρος των θαλάσσιων αυτών περιοχών συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη Μεσόγειο και να προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις συγκεκριμένες περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας in.gr, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται ότι «μεγάλο μέρος των θαλάσσιων περιοχών νότια του νησιού τέμνεται με τις περιοχές αδειοδότησης της ΤΔΒΚ προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας). Τυχόν δραστηριότητες των διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις περιοχές αυτές θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωπες οι εταιρείες με την ΤΔΒΚ και την ΤΡΑΟ και να προκληθεί ανεπιθύμητη ένταση».

Στην ανακοίνωση το τουρκικό υπ. Εξωτερικών καλεί τις εταιρείες πετρελαίου «να μην προβούν σε δραστηριότητες στις περιοχές αυτές και να αποσυρθούν από τον εν λόγω διαγωνισμό», γιατί στην αντίθετη περίπτωση την ευθύνη για την «ένταση στην περιοχή» θα την έχουν οι εταιρείες.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υπενθυμίζει παλαιότερη ανακοίνωση που είχε εκδώσει και στην οποία τόνιζε ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα και αδιαίρετα δικαιώματα με τους Ελληνοκυπρίους, επί του συνόλου της υφαλοκρηπίδας του νησιού».

Σχόλια