Γονιδιακή θεραπεία χάρισε χρόνια σε πειραματόζωα

0
27

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι δυνατό να επιμηκυνθεί το προσδόκιμο ζωής πολλών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των θηλαστικών, επεμβαίνοντας σε συγκεκριμένα γονίδια.

Μέχρι σήμερα ωστόσο κάτι τέτοιο σήμαινε ότι τα γονίδια του ζώου έπρεπε να αλλάξουν μόνιμα, από το εμβρυικό στάδιο.

Ωστόσο, ερευνητές από το Ισπανικό Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο, με επικεφαλής τη διευθύντρια María Blasco, απέδειξαν ότι το προσδόκιμο ζωής των ποντικιών μπορεί να επιμηκυνθεί σε ενήλικη ηλικία με την εφαρμογή μιας γονιδιακής θεραπείας.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε γονιδιακή θεραπεία για την καταπολέμηση της γήρανσης. Η θεραπεία αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική στα ποντίκια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «EMBO Molecular Medicine».

Η έρευνα

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες εφάρμοσαν τη γονιδιακή θεραπεία σε ποντίκια ηλικίας ενός και δυο ετών και τα αποτελέσματα ήταν «αναζωογονητικά» και στις δυο περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα ποντίκια που υπεβλήθησαν σε γονιδιακή θεραπεία σε ηλικία ενός έτους έζησαν κατά μέσο όρο 24% περισσότερο,  ενώ εκείνα που υπεβλήθησαν σε θεραπεία σε ηλικία δυο ετών έζησαν κατά μέσο όρο 13% περισσότερο.

Επιπλέον, η θεραπεία βελτίωσε την υγεία των ποντικών, καθυστερώντας την εμφάνιση ασθενειών που συνδέονται με την ηλικία, όπως η οστεοπόρωση και η  ινσουλινοαντίσταση.

Η θεραπεία

Οι Ισπανοί επιστήμονες χορήγησαν στα ποντίκια έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, όπου τα ιογενή γονίδια είχαν αντικατασταθεί με εκείνα του ενζύμου τελομεράση, το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γήρανση.

Η τελομεράση επιδιορθώνει τα άκρα των χρωμοσωμάτων, γνωστά ως τελομερή, επιβραδύνοντας τον θάνατο των κυττάρων και το βιολογικό ρολόι του σώματος.

Όταν το ζώο μολυνθεί, ο ιός λειτουργεί σαν όχημα μεταφέροντας το γονίδιο της τελομεράσης στα κύτταρα.

Η μελέτη αποδεικνύει ότι είναι εφικτή η ανάπτυξη μιας γονιδιακής θεραπείας κατά της γήρανσης η οποία θα έχει ως βάση την τελομεράση και δεν θα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

econews

Σχόλια