Τα οικιακά χημικά ενοχοποιούνται για καρκίνο – Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα

5
278

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα κοινά χημικά που περιλαμβάνονται στα καθαριστικά, τα καλλυντικά και τα φάρμακα ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο, προβλήματα γονιμότητας, διαβήτη και παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΕΑ).

Πιο συγκεκριμένα η ΕΕΑ προειδοποιεί ότι τα χημικά προϊόντα που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, γνωστά ως ενδοκρινικοί διαταράκτες, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή μέχρι να μάθουμε ποιες είναι οι πραγματικές τους επιπτώσεις.

Ορισμένα τέτοια χημικά έχουν ήδη απαγορευθεί, ωστόσο πολλά ακόμα χρησιμοποιούνται ευρέως.

Η ΕΕΑ πάντως περιορίστηκε σε γενικές προειδοποιήσεις και δεν πρότεινε την απαγόρευση συγκεκριμένων προϊόντων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η εκτελεστική διευθύντρια της ΕΕΑ, Jacqueline McGlade, τόνισε: «η επιστημονική έρευνα που συγκεντρώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες μας δείχνει ότι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι υπαρκτό πρόβλημα, με σοβαρές επιπτώσεις στην άγρια ζωή και πιθανότατα στους ανθρώπους. Θα ήταν συνετό να λάβουμε προληπτικά μέτρα για πολλά από αυτά τα χημικά μέχρι να κατανοήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις τους».

Παράλληλα η κ. McGlade απηύθυνε έκκληση στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες χημικών.

Ειδικότερα έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τους φθαλικούς εστέρες, που βρίσκονται στα φυτοφάρμακα, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά, ακόμα και στα μπιμπερό, τις παραβένες που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά και άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται στα αντισυλληπτικά χάπια.

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες στην ουσία επηρεάζουν τη λειτουργία του ενδοκρινικού και του ορμονικού συστήματος. Εντοπίζονται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από καλλυντικά μέχρι πλαστικά.

Για δεκαετίες οι επιστήμονες «υποπτεύονταν» ότι τα χημικά αυτά είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Η έρευνα της ΕΕΑ είναι η πρώτη που εξετάζει όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σχετικά με το θέμα τα τελευταία 15 χρόνια και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όντως υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα χημικά αυτά συνδέονται με υψηλότερες πιθανότητες γα καρκίνο του μαστού, πρώιμη εφηβεία, προβλήματα γονιμότητας κ.α.

Άλλες μελέτες ενοχοποιούν τους ενδοκρινικούς διαταράκτες για αυτισμό, προβλήματα συγκέντρωσης και μειωμένη γνωστική λειτουργία στα παιδιά.

econews

5 Σχόλια

  1. Θα ήταν πιο εύκολα διαχειρίσιμες οι πληροφορίες του άρθρου αν δίνονταν στο άρθρο και τα ονόματα των χημικών στην Αγγλική.

  2. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΗΜΕΡΟΙ ΠΕΡΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ,ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ!ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ??

  3. ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ INTERNET ΝΑ ΨΑΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ «PHTHALATES», «PCB» & «PARABENS»
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΕ ΜΠΙΜΠΕΡΟ. Η ΕΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΠΙΜΠΕΡΟ ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΠΙΜΠΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΘΟΛΑ.

  4. θα μπορουσατε να μου στειλετε το link του παραπανω αρθου στο email μου. Σας ευχαριστω εκ των προτερων. Πολυ καλη η δουλεια που παραγετε αλλα θα ηταν πολυ βοηθητικο αν βαζατε και το link της πηγης σας κατω απο το αρθρο.

Comments are closed.