Κεραμίδια που τρώνε το νέφος λύση για την ατμοσφαιρική ρύπανση

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μπορεί η στέγη του σπιτιού σας να σας βοηθήσει να αναπνέετε ευκολότερα μειώνοντας τους βλαβερούς ρυπαντές του αέρα στις πόλεις;

«Ναι» απαντά ο John Renowden, αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Boral Roofing, η οποία λανσάρει μια νέα σειρά κεραμιδιών τα οποία υποτίθεται ότι καταπολεμούν την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Λος Άντζελες, την πρώτη πόλη σε ρύπανση στις ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι τα κεραμίδια της τα οποία «τρώνε το νέφος» βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα εξουδετερώνοντας τα οξείδια του αζώτου τα οποία σχηματίζουν νέφος καπνομίχλης και απελευθερώνονται από τα περισσότερα οχήματα.

Τα κεραμίδια αυτά έχουν επικαλυφθεί με διοξείδιο του Τιτανίου, ενός ισχυρού φωτοκαταλύτη που οξειδώνει βλαβερούς αέριους ρύπους που απελευθερώνονται κατά την καύση ορυκτών καυσίμων. Όταν εκτίθεται στο φυσικό φως, το διοξείδιο του Τιτανίου διασπά τα οξείδια του αζώτου στον αέρα και τα μετατρέπει σε νιτρικό ασβέστιο, το οποίο δεν είναι βλαβερό.

«Το νιτρικό ασβέστιο ξεπλένεται από τη στέγη με το νερό της βροχής και είναι ένα καλό λίπασμα για τον κήπο», δήλωσε ο κ. Renowden.

Σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση για την τοποθέτηση των «πράσινων» κεραμιδιών, υπολογίζεται στα 600 με 1.000 δολάρια επιπλέον.

econews

Σχόλια