Φωτοβολταϊκά: επιβράδυνση ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρώπη – Νέα έκθεση

0
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Περίοδο αβεβαιότητας διανύει ο κλάδος των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη με αποτέλεσμα οι ρυθμοί ανάπτυξη να “παγώσουν” αναφέρει η έκθεση «Προοπτικές για την Παγκόσμια Αγορά Φωτοβολταϊκών μέχρι το 2016″ (Global Market Outlook for Photovoltaics).

Η έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (European Photovoltaic Industry Association- EPIA) υπογραμμίζει πως η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών εκτοξεύτηκε σε 21,9 Γιγαβάτ το 2011 έναντι 13,4 Γιγαβάτ το 2010.

“Η ανάπτυξη αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα” αναφέρει η έκθεση, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, του τεράστιου ανταγωνισμού ιδίως από την Κίνα, αλλά και του συχνά απρόβλεπτου ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Θα είναι δύσκολη η διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης του 2010 κατά το τρέχον έτος. Ακόμα κι έτσι τα φωτοβολταϊκά αντιστοιχούν στο 2% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνοντας μετά βίας το 4% στις περιόδους αιχμής.

Παρά τις συντηρητικές προβλέψεις για τον κλάδο στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, οι προοπτικές μεσομακροπρόθεσμα θεωρούνται θετικές, με την προϋπόθεση ότι θα ανοίξουν νέες αγορές.

Όπως αναφέρει το EurActiv, η ΕΕ έχει κινηθεί νομικά κατά της Κίνας για την επιλογή πρακτικών ντάμπνγκ, ώστε να προωθήσει τις εγχώριες επιχειρήσεις φωτοβολταϊκού εξοπλισμού εις βάρος του διεθνούς ανταγωνισμού.

Ήδη η Κίνα έχει παράσχει 30 δισ. δολάρια σε δάνεια στις επιχειρήσεις αυτές.

Ωστόσο άλλοι πιστεύουν πως ο κινεζικός ανταγωνισμός έχει συμπιέσει τις τιμές του εξοπλισμού σε επίπεδα τέτοια που τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται εγγύτερα από ποτέ στην περίφημη “ισοτιμία δικτύου” (grid parity).

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών εκτός Ευρώπης. Το 2011 “πρωταθλήτρια” στην Ευρώπη αναδείχθηκε η Ιταλία με 9,3 Γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος.

econews

Σχόλια