Άτομα τρίτης ηλικίας στον καθαρισμό παραλιών την Παρασκευή 18 Μαΐου

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η ενεργοποίηση ατόμων της τρίτης ηλικίας, η συμμετοχή τους σε δράσεις με άξονα κυρίως την προστασία του περιβάλλοντος και η διαγενεακή αλληλεγγύη βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμμετοχικού Εργαστηρίου με τίτλο «Αστικές Παράκτιες Περιοχές» που συνδιοργάνωσαν το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την Τετάρτη 9 Μαΐου 2012 στο Γραφείο Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

To Εργαστήριο, στο οποίο πήραν μέρος μέλη των ΚΑΠΗ των Δήμων Αχαρνών και Ελληνικού-Αργυρούπολης, υλοποιήθηκε με αφορμή και το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών και απετέλεσε το πρώτο σκέλος μιας ευρύτερης δράσης με τίτλο «Δίνουμε το παρών! Διασφαλίζουμε το μέλλον!», η οποία θα ολοκληρωθεί με καθαρισμό στις παραλίες Αγ. Κοσμά και Αγ. Αλεξάνδρου στο Ελληνικό την Παρασκευή 18 Μαΐου με την σύμπραξη ΚΑΠΗ και σχολείων της περιοχής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό εκ μέρους του κου Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, Επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο οποίος συνέδεσε τη συγκεκριμένη δράση με την 9η Μαΐου ως Ημέρα της Ευρώπης, τονίζοντας την ανάγκη εδραίωσης της ειρήνης, της κοινωνικοικονομικής ευημερίας και της προώθησης του Ευρωπαϊκού Προτύπου Δημοκρατικής Κοινωνίας.

Εν συνεχεία ο κος Αργύρης Περουλάκης, Προϊστάμενος Τμήματος «Επικοινωνία, Εταιρικές Σχέσεις & Ευρωπαϊκά Δίκτυα» στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αναφερόμενος στο βαθύτερο νόημα των Ευρωπαϊκών Ετών Εθελοντισμού (2011), Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών (2012) και Ενεργού Πολίτη (2013) επεσήμανε ότι ο πληθυσμός της τρίτης ηλικίας χρειάζεται να παραμείνει ενεργός τόσο μέσα από την απασχόληση, όσο και μέσα από την εθελοντική εργασία, επιτυγχάνοντας παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, τη διατήρηση της υγείας, της ευρωστίας και εν γένει της καλής φυσικής του κατάστασης.

Ο κος Οδυσσέας Ρούσκας Εθνικός Συντονιστής Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών 2012, Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων ΕΚΤ ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει στη σύσταση του Ευρωπαϊκού πληθυσμού, ως απόρροια της αύξησης της υπογεννητικότητας αλλά και του προσδόκιμου ζωής, γεγονός που καθιστά την μεταπολεμική γενιά, κρίσιμο κομμάτι του πληθυσμού, που απαιτείται να παραμείνει ενεργό.

Η προοπτική αυτή προωθείται μέσα από δράσεις της Ε.Ε., οι οποίες έχουν ως στόχο την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και ευκαιριών, ούτως ώστε τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να εξακολουθήσουν να εργάζονται και να μοιράζονται την πείρα τους, να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία, να ζουν όσο το δυνατόν πιο υγιείς και να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους.

Ο κος Ευάγγελος Κουκιάσας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η ενεργή γήρανση ταυτίζεται με την επιθυμία του ανθρώπου να συνεχίζει να ζει. Παράλληλα υπογράμμισε το έλλειμμα πολιτικής βούλησης και κατ’επέκταση παροχής των απαιτούμενων οικονομικών πόρων για την προώθηση προγραμμάτων ένταξης των μεγαλύτερων ηλικιών σε δράσεις συμμετοχής και κοινωνικοποίησή τους. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κος Κουκιάσας αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της ελεύθερης πρόσβασης στο παράκτιο μέτωπο, που ιδίως για τους ηλικιωμένους πολίτες είναι πηγή ψυχαγωγίας, υγείας και τόνωσης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Μυρτώ – Μαρία Ράγγα, από την ΜΚΟ 50+ Ελλάς, η οποία τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τους ταχύτερους ρυθμούς γήρανσης στην Ευρώπη. Εντούτοις, η γήρανση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι αρνητικό, αλλά ως πρόκληση αξιοποίησης της πείρας και των γνώσεων που έχουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η κα Ράγγα ανέφερε τη Γερμανία, όπου το 60% των εθελοντών αποτελείται από πολίτες άνω των 60 ετών, γεγονός που αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ίδιους, όσο και για την οικονομία της χώρας.

Την εισήγηση της κας Ράγγα ακολούθησαν σύντομες δηλώσεις της κας Γεωργίας Μιχαλοπούλου και της κας Μαρίας Ξυρογιάννη, εθελοντριών της 50+ Ελλάς, οι οποίες αναφέρθηκαν κυρίως στις εμπειρίες τους και στις δράσεις της οργάνωσης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με Ενημερωτική Παρουσίαση και Εκπαίδευση των μελών των ΚΑΠΗ από τις εκπροσώπους του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κα Ναταλία Ρουμελιώτη, Υπεύθυνη Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης και Στελλίνα Κουλουζάκη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με άξονα την προσωπική εμπλοκή των ίδιων στη διαφύλαξη του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η συζήτηση υπήρξε ιδιαίτερα ζωντανή και γόνιμη, καθώς τα μέλη των ΚΑΠΗ έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι παραλίες και γενικότερα οι φυσικές περιοχές, αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις για την προστασία τους και μετέφεραν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.

Η πολύ θετική τους διάθεση για συμμετοχή στον επικείμενο καθαρισμό της Παρασκευής 18 Μαΐου στις παραλίες Αγ. Κοσμά και Αγ. Αλεξάνδρου στο Ελληνικό ενισχύθηκε από χρήσιμες πληροφορίες και ενημέρωση για το ρυπαντικό φορτίο των ακτών μας, καθώς και από πρακτικές συμβουλές για έναν περιβαλλοντικά ορθό καθαρισμό που τους μετέφεραν οι εκπρόσωποι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Έτσι, οι συμμετέχοντες στο Εργαστήριο «Αστικές Παράκτιες Περιοχές», απέκτησαν τον απαραίτητο γνωστικό οπλισμό, ο οποίος συνδυαζόμενος με την προσωπική τους πείρα θα τους καταστήσει εποικοδομητικά χρήσιμους και ενεργούς στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις τους και ανταλλάσσοντας ιδέες και πληροφορίες με τα εγγόνια τους αλλά και τους μαθητές από τα σχολεία του Ελληνικού που θα πάρουν μέρος στην προγραμματισμένη δράση, οι εκπρόσωποι της τρίτης ηλικίας δε θα συμμετάσχουν απλά σε έναν ακόμη καθαρισμό: θα δώσουν δυναμικό παρών και θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Σχόλια