Οργανικά φωτοβολταϊκά: νέο ρεκόρ απόδοσης 10,7% από Heliatek – Οι στόχοι

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ρεκόρ απόδοσης 10,7% στα οργανικά φωτοβολταϊκά υποστηρίζει ότι πέτυχε η εταιρεία Heliatek, με τα αποτελέσματα να πιστοποιούνται από το γερμανικό εργαστήριο SGS.

H απόδοση επιτεύχθηκε από οργανικό φωτοβολταϊκό κύτταρο επιφάνειας 1,1 τετραγωνικού εκατοστού.

Η εταιρεία πρόκειται να ξεκινήσει παραγωγή των εν λόγω φωτοβολταϊκών εντός του έτους.

Η Heliatek αποδίδει την υψηλή απόδοση των προϊόντων της στα ολιγομερή που χρησιμοποιεί, τα οποία αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν στα εργαστήριά της στο Ουλμ της Γερμανίας.

O ιδρυτής της εταιρείας Μάρτιν Πφάιφερ εξηγεί πως “η Heliatek είναι η μόνη εταιρεία ηλιακής ενέργειας στον κόσμο που εκμεταλλεύεται την απόθεση μικρών οργανικών μορίων σε χαμηλές θερμοκρασίες στη διαδικασία roll-to-roll. Τα φωτοβολταϊκά κύτταρα έχουν κατασκευαστεί από λεπτά στρώματα πάχους νανομέτρων, υψηλής ομοιομορφίας και καθαρότητας. Αυτό μας επιτρέπει να μετασχηματίζουμε την αρχιτεκτονική και του κυττάρου και να βελτιώνουμε συστηματικά την απόδοση και τη διάρκεια ζωής του”.

Υπενθυμίζεται πως το Δεκέμβριο του 2011 η Heliatek είχε ανακοινώσει απόδοση 9,8% για τα οργανικά φωτοβολταϊκά της (διαβάστε σχετικά στο econews).

Η παραγωγή των οργανικών φωτοβολταϊκών με τη μέθοδο roll-to-roll θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του έτους στη μονάδα της εταιρείας στη Δρέσδη.

Όπως δηλώνει ο Πφάιφερ στο PV-Magazine στόχος της εταιρείας είναι να μεταφράσει τις υψηλές αποδόσεις στο εργαστήριο σε πραγματικά προϊόντα στη γραμμή παραγωγής.

Η εταιρεία στοχεύει στη σύναψη συνεργασιών με εταιρείες του κλάδου κατασκευών και ενεργειακών εφαρμογών σε κτήρια (Εφαρμογές ενσωμάτωσης σε κτηριακές κατασκευές –Building Integrated PV). Επίσης στοχεύει στην προμήθεια εύκαμπτων ηλιακών κυττάρων για μικρότερες εφαρμογές εκτός δικτύου.

econews

Σχόλια