Σαλιγκάρια: εκτροφή, πλεονεκτήματα και κόστος επένδυσης

7
7949

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το εκτρεφόμενο σαλιγκάρι (Helix aspersa), γνωστό και ως κρητικός χοχλιός, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη σαλιγκαριών που συναντώνται στη λεκάνη της Μεσογείου.

Χάρη στη υψηλή ζήτηση για σαλιγκάρια ειδικά στην Ευρώπη, το κόστος αγοράς του είναι υψηλό και αυτό το γεγονός καθιστά ελκυστική για πολλούς παραγωγούς, την εκτροφή του.

Εκτός της υψηλής ανταγωνιστικότητας, το Helix aspersa επιλέγεται από τους εκτροφείς διότι έρχεται πιο πρώιμα σε πλήρη ανάπτυξη, σε σύγκριση με άλλα είδη, ενώ προσαρμόζεται πιο εύκολα σε συνθήκες εκτροφείου.

Η πλειάδα των πλεονεκτημάτων της καλλιέργειας του Helix aspersa, έχει οδηγήσει στη σύνδεση της παγκόσμιας τάσης των αγορών με την παραγωγή του είδους. Οι κυριότεροι λόγοι, για τους οποίους οι κρητικοί χοχλιοί έχουν καταλάβει εξέχουσα θέση στις προτιμήσεις των εκτροφέων παγκοσμίως είναι:

*Η υψηλή αναπαραγωγική ικανότητά τους.

*Η εξαιρετική προσαρμοστικότητά τους σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

*Ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξής τους.

*Οι ευεργετικές ιδιότητές τους στην υγεία των ανθρώπων.

*Η υψηλή τιμή αγοράς τους.

—Εκτροφή σαλιγκαριών

Η εκτροφή των σαλιγκαριών μπορεί να γίνει είτε σε ανοικτά εκτροφεία, είτε σε κλειστές εγκαταστάσεις, αξιοποιώντας τη φυτική βλάστηση ή/και τεχνητά σιτηρέσια.

Η επιλογή του τρόπου εκτροφής και διατροφής των σαλιγκαριών εξαρτάται από το διαθέσιμο κεφάλαιο εγκατάστασης και λειτουργίας, την τεχνογνωσία του εκτροφέα, το επιχειρηματικό πλάνο και άλλους παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος παραγωγός σαλιγκαριών θα πρέπει προτού ξεκινήσει τη δραστηριότητα εκτροφής, να γνωρίζει σε βάθος όλες τις παραμέτρους που μπορούν να τη βελτιώσουν ή να δημιουργήσουν εμπόδια σε αυτή.

—Κόστος εγκατάστασης και λιανική τιμή πώλησης

Το κόστος εγκατάστασης ενός ανοικτού εκτροφείου σαλιγκαριών με έκταση ενός στρέμματος, κυμαίνεται από 2.000 έως 4.000 €. Η μέση απόδοσή του είναι 800 έως 1200 κιλά/στρέμμα, με προσδοκώμενη πρόσοδο τα 2.400 έως 3.600 €/στρέμμα (σε σημερινές τιμές χονδρικής πώλησης, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ).

Αντίστοιχα, η εγκατάσταση ενός κλειστού εκτροφείου, εμβαδού ενός στρέμματος, υπολογίζεται σε κόστος που αγγίζει τα 15-18.000 €. Η μέση παραγωγικότητά του είναι 2.500-3.000 κιλά και η προσδοκώμενη πρόσοδος σε 7.500 έως 9.000 € (σε σημερινές τιμές χονδρικής, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ)

Σημειώνεται ότι η λιανική τιμή πώλησης του Helix aspersa κυμαίνεται από 5,50 έως 8,00 €, ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία αγγίζει τα 12€.

Η επιτυχία του εγχειρήματος εκτροφής σαλιγκαριών δεν αποτελεί κάτι μαγικό. Προϋποθέτει γνώση, κατάρτιση, συγκεκριμένη στόχευση και υπομονή από τον υποψήφιο εκτροφέα.

Διαβάστε για δυνατότητα online κατάρτιση στη Σαλιγκαροτροφία από το e-school by agronomist.gr.

Πηγή agronomist.gr

7 Σχόλια

  1. Συγνωμη για το υφος μου, αλλα θελετε και τα λετε ολα αυτα, ή σας ξεφευγουν. Αναπαραγετε καποιο θεμα ετσι χωρις να το ελεγξετε, με αποτελεσμα να παρασυερετε καποιους ανθρωπους σε λαθος κατευθυνση? Τα λεει ενας ανθρωπος που ασχολειται με το σαλιγκαρι εντεκα (11) χρονια

  2. Θα συμφωνήσω με τον συντάκτη του άρθρου και θα προσθέσω επίσης πως π.χ. στα εκτροφεία κλειστού τύπου, η παραγωγή φέτος άγγιξε τους 4 τόνους/στρέμμα (στοιχεία των υπ. αγροτ. αναπτ. Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας). Μπορεί επίσης εύκολα να διαπιστώσει κανείς από έγκυρες στατιστικές υπηρεσίες της Ε.Ε. στο Ντύζελντορφ, στο Μιλάνο και στην Λυών, φέτος το σαλιγκάρι Helix aspersa πωλείται εως και 14 ευρώ. Κάποιοι φαίνεται ενοχλούνται από τον ανταγωνισμό της εσωτερικής αγοράς παραμένοντας θεατές των ξένων αγορών τραγικοποιώντας και μοιρολατρώντας εσκεμμένα γεγονότα χωρίς να έχουν προφανώς και την απαιτούμενη επιστημονική υποστήρηξη.

  3. Θέλω να ασχοληθώ με την εκτροφή , με φοβίζουν όμως η έλλειψη εμπειρίας,το άγνωστο δηλαδή και οι «δοκιμές» και προπάντων η διάθεση του προιόντος.Αν υπάρχει κατατοπιστικό υλικό περισσότερο ας μου αποσταλλεί,παρακαλώ.

  4. αν μπορειτε εποικηνονιστε μαζι μου στο 6987021660 θελω να ασχωλιθω με την εκτροφια εχω κανει ενεργειες και θελω καθοδηγηση. ευχαριστο…

  5. Είμαι από Κύπρο σας παρακαλώ ενημερώστε με για την εκτροφή είμαι άνεργος και θέλω να ασχοληθώ με την εκτροφή,σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Comments are closed.