Βιοφωτοβολταϊκό «τραπέζι-βρύο» παράγει ενέργεια από τη φωτοσύνθεση

0
25

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τι θα λέγατε αν μπορούσατε να φορτίσετε τον φορητό σας υπολογιστή και να ηλεκτροδοτήσετε τη λάμπα σας από φυτά. Το “τραπέζι-βρύο” της Biophotovoltaics είναι ένα καινοτόμο προϊόν που δείχνει τη δυναμική της Βιοφωτοβολταϊκής Τεχνολογίας (Bio-Photo-Voltaic -BPV).

Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από τα ηλεκτρόνια που “συλλαμβάνου픨αγώγιμες ίνες μέσα στο τραπέζι. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την εκμετάλλευση της ενέργειας που θα χρειαζόταν στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης σε πρακτικές χρήσεις.

Τα “γλαστράκια βρύων” που βρίσκονται μέσα στο τραπέζι δρουν ως ηλεκτρομηχανικές συσκευές που μετατρέπουν τη χημική ενέργεια σε ηλεκτρική με τη χρήση οργανικού υλικού όπως άλγη, κυανοβακτήρια και αγγειώδη φυτά.

Το “τραπέζι-βρύο” βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά μπορεί ήδη να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια για μικρές συσκευές όπως ψηφιακά ρολόγια, με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι σύντομα θα μπορεί να τροφοδοτήσει μεγαλύτερες συσκευές όπως φορητούς υπολογιστές.

Πρόκειται για μια καινοτομία που έχει σκοπό τη διάδοση της βιοφωτοβολταϊκής τεχνολογίας στο πλατύ κοινό και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που ακούει στο όνομα ‘Design in Science’.

econews

Σχόλια