Κλίμα: δεν αναμένεται δεσμευτική συμφωνία στο Ρίο – Τα δύο διακυβεύματα

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σημαντικά εμπόδια για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων ενόψει της συνόδου Κορυφής για το Κλίμα που θα λάβει χώρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο καλείται να ξεπεράσει η Ευρώπη.

Όπως δήλωσε στο EurActiv ο επικεφαλής του διευθυντηρίου της Κομισιόν για το Κλίμα, Καρλ Φάλκενμπεργκ, η ΕΕ είναι αποφασισμένη να επιτύχει τους στόχους της παρά τη λυσσαλέα αντίδραση άλλων δυνάμεων.

Οι επικεφαλής της ΕΕ στις συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο Ρίο τον Ιούνιο ελπίζουν να τεθούν οι βάσεις μιας παγκόσμιας αειφόρου ανάπτυξης βασισμένης στην “πράσινη” οικονομία, αλλά και η αναβάθμιση του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) σε εποπτικό και ρυθμιστικό εργαλείο.

Οι ηγέτες των χωρών της Αφρικής εκφράζουν φόβους ότι η επιβολή δεσμευτικών κανόνων στο Ρίο θα αποτελέσει τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία των χωρών τους, προς όφελος των χωρών της Δύσης.

Στοίχημα των Ευρωπαίων είναι να αναστρέψουν το κλίμα και να πείσουν την Αφρική για τα οφέλη μιας “πράσινης” στροφής στην οικονομική τους ανάπτυξη.

Στην αναβάθμιση του UNEP ή άλλου παγκόσμια περιβαλλοντικού φορέα αντιδρούν επίσης η Βραζιλία, αλλά και οι ΗΠΑ, ως κύριος χρηματοδότης του προϋπολογισμού του ΟΗΕ με ποσοστό 22%.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Βιτζιλάντε, διοικητή του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ το διακύβευμα του Ρίο δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και το μέλλον δισεκατομμυρίων ανθρώπων που επιβιώνουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, θέτοντας ως στόχο των συνομιλιών την ισορροπία ανάμεσα στην ισότητα και την αειφορία.

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να καταγράφει αύξηση από τα 7 δισ. στα 9 δισ. μέχρι τα μέσα του αιώνα, βάσει εκτιμήσεων, εντείνεται η ανησυχία για την ικανοποίηση της ζήτησης σε τρόφιμα, μαζί με το νερό, την ενέργεια και άλλους φυσικούς πόρους.

econews

Σχόλια