Ίδρυμα Λάτση: χρηματοδότηση 19 επιστημονικών ερευνών

0
64

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την Πέμπτη 19 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκε, στην έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στην Κηφισιά, συνάντηση ερευνητικών ομάδων με την ευκαιρία της παρουσίασης των Επιστημονικών Μελετών που εκπονήθηκαν με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος το 2011. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε video που παρουσίαζε τις μελέτες του 2011 και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, η οποία εξελίχθηκε σε ένα ανοιχτό forum ανταλλαγής απόψεων για θέματα σχετικά με την έρευνα στην Ελλάδα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα ‘Επιστημονικές Μελέτες’ διανύει ήδη το 5o έτος υλοποίησής του. Το 2011 υπεβλήθησαν 988 προτάσεις, νούμερο ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος και της εμπιστοσύνης της ερευνητικής κοινότητας προς το πρόγραμμα αυτό. Οι προτάσεις κατετέθησαν από ομάδες στις οποίες συμμετείχαν αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες μαζί με νέους ερευνητές και ερευνήτριες από Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθώς και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και άλλων χωρών. Κατόπιν αξιολόγησης της επιστημονικής επιτροπής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση επελέγησαν προς χρηματοδότηση 19 επιστημονικές ομάδες των οποίων τα αντικείμενα μελέτης κάλυπταν  ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων.

Εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ο επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής Καθηγητής κ. Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ότι ‘η πορεία του προγράμματος όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει τη βαθιά πεποίθησή μας ότι το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας συγκαταλέγεται στα πιο δυναμικά της διεθνούς κοινότητας και, γιαυτό το λόγο, η στήριξη της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί βασική συνιστώσα των προγραμμάτων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση’ .

Το πρόγραμμα ‘Επιστημονικές Μελέτες’ συνεχίζεται το 2012 με την εκπόνηση 17 επιστημονικών μελετών και ήδη έχει δημοσιευτεί σχετική δημόσια πρόσκληση για τις μελέτες που θα εκπονηθούν το 2013. Επιπλέον, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο ενός πολύπλευρου προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς προς τους πληττόμενους από την κρίση συνανθρώπους μας που είναι σε εξέλιξη, πολύ σύντομα θα προβεί σε μια νέα δημόσια πρόσκληση για εκπόνηση μελετών μικρής διάρκειας, με στόχο την αποτύπωση και ανάλυση του προβλήματος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε τοπικό επίπεδο και την καταγραφή εφαρμόσιμων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ‘Επιστημονικές Μελέτες’ και το ντοκιμαντέρ το οποίο παρουσιάζει τα πρόσωπα πίσω από τις 19 Μελέτες και την ομαδική δουλειά που επιτελέσθηκε είναι διαθέσιμα εδώ.

ΘέματαΕπιστημονικών Μελετών 2011

1oΕπιστημονικό πεδίο: Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες

 1. Καταγραφή και ανάλυση γλωσσών υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης: μια έρευνα της Βλάχικης στο Μέτσοβο (Ήπειρος) το 2011.
 2. Οι δύο χορηγικοί κίονες της Νότιας Κλιτύος της Ακρόπολης ως μάρτυρες της σεισμικής ιστορίας του κέντρου των Αθηνών.
 3. Χωρικές ανισότητες εισοδήματος, ανάπτυξης και φτώχειας στην Ελλάδα.
 4. Καλλιεργείται η αγάπη για το διάβασμα; Τόποι ανάγνωσης και τρόποι εκπαίδευσης.
 5. Από τον Μεσοπόλεμο στην Ανασυγκρότηση (1930-1960): η εμπειρία των Εβραίων της Ελλάδας στις οπτικο-ακουστικές μαρτυρίες.
 6. Χαρτογράφηση του γλωσσικού προφίλ των ελληνόφωνων ατόμων στο Φάσμα Αυτιστικών Διαταραχών.

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές Επιστήμες

 1. Μηχανική συμπεριφορά δισδιάστατων κρυστάλλων: η περίπτωση του γραφενίου.
 2. Οργάνωση και ευαισθησία του ωκεάνιου ρεύματος της Ανταρκτικής.
 3. Κβαντικά περιορισμένα βιοχημικά μαγνητόμετρα.
 4. Tο παράκτιο ρεύμα της Εύβοιας στην περιοχή της Κύμης: η υδροδυναμική δομή του και η σημασία του ως θέση αφθονίας ιχθυοπλαγκτού και πηγή αλιευτικών πόρων.
 5. Συμβολή των δεδομένων παρατήρησης της Γης και των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών στη χαρτογράφηση και διαχείριση πλημμυρών στην Ελλάδα.
 6. Καθορισμός του Γαλαξία του Τριγώνου (M33) ως σημείου αναφοράς για τη μέτρηση της απόστασης των γαλαξιών.
 7. Ρομποτικά συστήματα για σκοπούς εξερεύνησης και διάσωσης.

3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες της Ζωής

 1. Η αναγέννηση μηδενίζει το ηλικιακό ρολόι; Εκτίμηση της κυτταρικής γήρανσης σε αναγεννημένα όργανα.
 2. Συστηματική μελέτη των σχέσεων δομής-λειτουργίας διαμεμβρανικών μεταφορέων νουκλεοτιδικών βάσεων ως βάση του ορθολογικού σχεδιασμού νέων στοχευμένων αντιμυκητιασικών φαρμάκων.
 3. Η (επανα)γέννηση της λίμνης Κάρλα.
 4. Μελέτη του καρκινικού αντιγόνου EMMPRIN με στόχο την απομόνωση θεραπευτικών ανθρώπινων αντισωμάτων.
 5. Ανάπτυξη νανοανιχνευτών για τη στοχευμένη μοριακή ανίχνευση και απεικόνιση των μικρομεταστάσεων.
 6. Νέα φάρμακα με στοχευμένη δράση ενάντια στις καρδιακές αρρυθμίες.

Σχόλια