Τα αεριούχα αναψυκτικά βλάπτουν σοβαρά την καρδιά

1
92

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ορισμένα από τα πιο γνωστά αναψυκτικά παγκοσμίως ευθύνονται για καρδιακές δυσλειτουργίες και την πρόκληση εμφραγμάτων.

Πέραν της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη -που συνδέεται με την παχυσαρκία, το διαβήτη, την υψηλή πίεση, τη χοληστερόλη και τη στεφανιαία νόσο- κοινή έρευνα του Ινστιτούτου Ευζωίας της Κλινικής του Κλήβελαντ και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε πως τα αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με χαμηλές θερμίδες.

Η ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για την κατανάλωση αεριούχων ποτών από 43.371 άνδρες κατά την περίοδο 1986-2008 και 84.085 γυναίκες από το 1980 ως το 2008. Καταγράφηκαν 2.938 εμφράγματα μεταξύ των γυναικών και 1.416 εμφράγματα στους άνδρες.

Η ζάχαρη στα αεριούχα αναψυκτικά αυξάνει ταχύτατα τις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης γεγονός που οδηγεί σε δυσανεξία γλυκόζης και φλεγμονές.

Οι φυσιολογικές αυτές αλλαγές προκαλούν αρτηριοσκλήρωση και θρόμβωση, οι οποίες συμβάλλουν σε ισχαιμικό επεισόδιο, με τις γυναίκες να εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτες.

Ως αντίδοτο, προβάλλεται η κατανάλωση καφέ, ο οποίος περιέχει αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο που περιορίζουν τον κίνδυνο εμφράγματος.

Η κατανάλωση αεριούχων αναψυκτικών συνδέεται και με μια σειρά ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών, όπως η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και την χαμηλή σωματική δραστηριότητα και άσκηση.

Τέλος, η κατανάλωση αναψυκτικών χαμηλών θερμίδων συνδέεται με χρόνιες παθήσεις και υψηλό δείκτη σωματικής μάζας.

econews