Κατέρρευσε η ζήτηση ενέργειας – «Στον πάτο» οι χονδρικές τιμές ρεύματος

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Κατάρρευση των τιμών στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επιφέρει η χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικού που συνοδεύεται από μεγάλη προσφορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής ηλεκτρικού συστήματος), την περασμένη εβδομάδα οι τιμές με τις οποίες αμείβονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφουν ιστορικά χαμηλά.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από τις 16 Απριλίου μέχρι και χθες 23 Απριλίου (συνολικά 184 ώρες), μόνο στις 37 από αυτές οι τιμές κυμαίνονταν από 53-90 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες). Τις υπόλοιπες ώρες, καταγράφηκαν τιμές όπως… μηδέν ευρώ (5 ώρες), 4-19 ευρώ (6 ώρες) και 34-37 ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πηγές της αγοράς εξηγούν ότι μετά τα μέσα Μαρτίου, η κατανάλωση ηλεκτρικού μειώθηκε σημαντικά, καθώς περιορίστηκαν οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα, μόνο για μία ώρα η κατανάλωση ξεπέρασε τα 6.000 μεγαβάτ (6.060 μεγαβάτ Τρίτη 17 Απριλίου). Τις υπόλοιπες μέρες η αιχμή της ζήτησης μετά βίας έφτανε τα 5.800 μεγαβάτ και αυτό 2 μέρες από 2 ώρες (4 ώρες συνολικά). Όσο για τις νυχτερινές ώρες, η κατανάλωση ηλεκτρικού πέφτει στα 3.200-3.700 μεγαβάτ, το πολύ 4.000 μεγαβάτ.

Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία των μονάδων στηρίζεται πλέον σε συντριπτικό ποσοστό στις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Αν οι βιομηχανίες αυτές διέκοπταν την παραγωγή τους, όπως κινδυνεύουν μερικές λόγω της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, η τελευταία θα ήταν αναγκασμένη να διακόψει την λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.

Σχόλια