Αιολική ενέργεια: διπλάσια εγκατεστημένη ισχύς ως το 2016 – 500 GW παγκοσμίως

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η εγκατάσταση αεροτουρμπινών θα διπλασιαστεί ως το 2016, παρά την κρίση που ταλανίζει ορισμένες σημαντικές αγορές όπως η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά το τρέχον έτος έχουν εγκατασταθεί περισσότερα από 46 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (Global Wind Energy Council -GWEC).

Στα τέλη του 2016 εκτιμάται ότι η παγκόσμια εγκατεστημένη αιολική ισχύς θα ανέρχεται σε 500 Γιγαβάτ με επιπλέον ισχύ της τάξης των 60 Γιγαβάτ ετησίως.

Το GWEC προβλέπει μέση ετήσια αύξηση της αιολικής αγοράς της τάξης του 8%. Κατά την πενταετία 2012-2016 προβλέπεται να εγκατασταθούν 255 Γιγαβάτ, με σωρευτική μέση ανάπτυξη που πλησιάζει το 16%.

Κινητήριες δυνάμεις της αναπτυξιακής πορείας του κλάδου θα είναι οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, αλλά και νέες αγορές από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία εκτιμά το GWEC. Η Ασία θα προσπεράσει την Ευρώπη ως μεγαλύτερη αιολική αγορά με πρόβλεψη για 118 Γιγαβάτ ως το 2016. Στη Γηραιά Ήπειρο τη σκυτάλη από την Ισπανία κατά πρώτο λόγο και τη Γερμανία στη συνέχεια θα αναλάβουν νέες αιολικές δυνάμεις όπως οι Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία και Σουηδία.

econews

Σχόλια