Αγροτική καλλιέργεια: 15 πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος

0
51

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα τελευταία 40 χρόνια γιορτάζεται η Ημέρα της Γης με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα ζέοντα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η απομείωση της βιοποικιλότητας και η εντατική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Φέτος, το πρόγραμμα Nourishing the Planet του Ινστιτούτου Worldwatch υπογραμμίζει 15 αγροτικές καινοτομίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος υποσιτισμού που μαστίζει δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Πρόκειται για λύσεις-πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη μείωση της ποσότητας των τροφίμων που καταλήγει στον κάδο των απορριμμάτων, στη συντήρηση των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων στις πόλεις, αλλά και στην αειφόρο γεωργία.

Οι καινοτομίες αυτές λαμβάνονται από καλλιεργητές-αγρότες, επιστήμονες, ακτιβιστές, πολιτικούς και επιχειρήσεις που εργάζονται για την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της καλής ποιότητας των τροφίμων.

1. Διασφάλιση του δικαιώματος στη σίτιση: περίπου 1 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν χρόνια πείνα, με το 98% να κατοικεί σε αναπτυσσόμενες χώρες. Για την αντιμετώπιση της πείνας σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, η κυβέρνηση της Βραζιλίας “τρέχει” το πρόγραμμα “Απόκτησης Τροφής” το οποίο χρηματοδοτεί τοπικές οργανώσεις, όπως κοινοτικά εσταιτόρια, νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης για την αγορά και διανομή φρούτων, λαχανικών, ζωικών προϊόντων κ.α

2. Εκμετάλλευση του διατροφικού και οικονομικού δυναμικού των λαχανικών. Τα χαμηλά επίπεδα πολύτιμων βιταμινών και μεταλλικών ιχνοστοιχείων αφορά στον οργανισμό 1 δισ. ανθρώπων παγκοσμίως και οφείλεται μερικώς στην έλλειψη διατροφικής ποικιλίας. Το πρόγραμμα Slow Food International εργάζεται για την διεύρυνση των διατροφικών επιλογών βοηθώντας τοπικούς αγρότες να καλλιεργήσουν τοπικές ποικιλίες γεωργικών προϊόντων.

3.Μείωση των τροφικών απορριμμάτων. Ο οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά πως το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για κατανάλωση καταλήγει στα σκουπίδια, ήτοι 1,3 δισ. τόνοι ετησίως. Στη Νέα Υόρκη, το City Harvest συλλέγει 28 εκατ. τόνους επιπλέον φαγητού από εστιατόρια, μπακάλικα, καφετέριες κλπ και τους διανείμει σε 600 τοπικά προγράμματα σίτισης.

4. Σιτίζοντας τις πόλεις. Φτωχά αστικά νοικοκυριά ξοδεύουν 60 με 80% του εισοδήματός τους στο φαγητό, με κίνδυνο υποσιτισμού. Η γαλλική ΜΚΟ Solidarités παρείχε σε γυναίκες μιας παραγκούπολης της πρωτεύουσας της Κένυας, Ναϊρόμπι, εκπαίδευση, σπόρους και σάκους για να καλλιεργήσουν λαχανικά στο σπίτι τους.

5. Περισσότεροι καρποί ανάλογα με τις βροχοπτώσεις. Εκατομμύρια αγρότες, όπως η πλειονότητα των αγροτών στην υποσαχάρια Αφρική, εξαρτώνται από τις βροχοπτώσεις. Η εταιρεία International Development Enterprises πωλεί φθηνά και απλά συστήματα άρδευσης σε αγρότες της Ζάμπια, της Ινδίας και άλλων χωρών. Το σύστημα περιέχει μια τρόμπα που συλλέγει νερό κάτω από το έδαφος. Ένα μικρό σύστημα των 5 δολαρίων μπορεί να αρδεύσει 20 τετρ. μέτρα.

6. Αξιοποίηση της γνώσης των αγροτών στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Η αγροτική έρευνα συχνά αποκλείει τους μικροκαλλιεργητές. Στην Κένυα, το Muyafwa Development Program με τη συνδρομή της αμερικανικής ΜΚΟ World Neighbors εμπλέκει τους τοπικούς αγρότες στην ανάπτυξη μιας νέας ποικιλίας γλυκοπατάτας με βάση την εμπειρία τους από την τοπική παραγωγή.

7. Βελτίωση της αποδοτικότητας των εδαφών. Κάθε χρόνο, 117 δισ. τετρ.χλμ, ικανά να παράξουν 20 εκατ. τροφίμων μετατρέπονται σε έρημο. Για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης και την υποβάθμιση των εδαφών το International Crops Research Institute εκπαιδεύει αγρότες στο Μάλι, τη Μπουρκίνα Φάσο και το Νίγηρα για την αποδοτική χρήση λιπασμάτων με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής.

8. Διασφάλιση της βιοποικιλότητας των τοπικών καρπών. Σύμφωνα με το Millennium Ecosystem Assessment, 60000 με 10000 είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ενώ η σόγια και τα άλευρα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη θέση στις διατροφικές συνήθειες. Στη Νορβηγία, το Svalbard Global Seed Vault προστατεύει χιλιάδες ποικιλίες καρπών σε αναπτυσσόμενες χώρες βοηθώντας τους τοπικούς αγρότες να αντιμετωπίσουν ασθένειες και κλιματικές συνθήκες.

9. Κλιματική αλλαγή και αντοχή καρπών. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ποιότητα των καρπών και του εδάφους. Αγρότες στο Νίγηρα φύτεψαν 5 εκατ. εκτάρια δέντρων που διατηρούν τους υδατικούς πόρους, παγιδεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, προλαμβάνουν τη διάβρωση των εδαφών και αυξάνουν την παραγωγικότητα των κτημάτων τους χωρίς χρήση χημικών.

10. Εκμετάλλευση της γνώσης και των δεξιοτήτων των γυναικών. Οι γυναίκες αγρότες αντιμετωπίζουν μια σειρά εμποδίων, από την εκπαίδευση ως τη χρήση των τεχνολογιών και τη χρηματοδότηση. Η γυναικεία ένωση Self Employed Women’s Association (SEWA) στην Ινδία βοηθά από το 1992 τις γυναίκες να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές, τις τράπεζες και τις κολλεκτίβες.

11. Επένδυση στη γη της Αφρικής. Κυβερνήσεις και ιδιώτες επενδυτές αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις γης σε όλο τον κόσμο έναντι μηδενικών αντιτίμων ιδίως σε Ασία και Αφρική. Στην Αιθιοπία, γηγενείς αγρότες και Ευρωπαίοι επενδυτές έφτασαν σε ένα συμβιβασμό: οι αγρότες καλλιεργούν πράσινα φασόλια για την ολλανδική αγορά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και αραβοσίτι και άλλους καρπούς για εγχώρια κατανάλωση το καλοκαίρι.

12. Νέοι δρόμοι για τη μείωση της φτώχειας. Συχνά, η αποστολή έτοιμων τροφίμων αντικαθιστά λύσεις δημιουργίας βιώσιμων αγροτικών συστημάτων και κατάλληλων υποδομών. Το Πρόγραμμα UN World Food Programme του ΟΗΕ αγοράζει φρέσκες τροφές από τοπικούς παραγωγούς και τα διανείμει τόσο στη χώρα παραγωγής όσο και στο εξωτερικό.

13. Βελτίωση της παραγωγής τροφίμων από κτηνοτροφία. Ο ΟΗΕ εκτιμά πως 21% των ζώων κτηνοτροφίας σε όλο τον κόσμο κινδυνεύει με εξαφάνιση. Στην επαρχία Andhra Pradesh της Ινδίας, οι αγρότες χρησιμοποιούν ως ζωοτροφή γρασίδι, σόργο και καρπούς για να παράξουν περισσότερο γάλα από λιγότερα ζώα.

14. Πέρα από την παραγωγή. Παρότι η έλλειψη τροφίμων και η πείνα βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης για τα τρόφιμα ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, πολλές χώρες δεν έχουν τα εργαλεία να διχειριστούν τα πλεονάσματα τροφίμων που παράγουν. Στην Ουγκάντα, η οργάνωση TechnoServe βοηθά τους τοπικούς παραγωγούς μπανάνας μέσω της δημιουργίας μικρών επιχειρηματικών ομάδων οι οποίες τους παρέχουν τεχνογνωσία, αλλά και μια αγορά για τα προϊόντα τους.

15. Κάνοντας την Οικοκαλλιέργεια μόδα. Οι αγροτικές πρακτικές που στοχεύουν σε αύξηση της παραγωγής οδηγούν σε υποβάθμιση των εδαφών, της άγριας ζωής και των τοπικών οικοσυστημάτων. Αγρότες από την περιοχή Dimbangombe στη δυτική Ζιμπάμπουε διέθεσαν 8 εκατ. στρέμματα υποβαθμισμένων βοσκοτόπων για κοινοτική καλλιέργεια με στόχο την αποκατάσταση της χλωρίδας και της άγριας ζωής. Στόχος η αειφόρος καλλιέργεια και η εξασφάλιση μιας πηγής εισοδήματος για τις τοπικές κοινότητες.

econews

Σχόλια