Οι παγωμένες τροφές «παγώνουν» τον εγκέφαλο

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν το παγωτό, κανείς όμως δεν αγαπά τον πονοκέφαλο ή αλλιώς «το πάγωμα του εγκεφάλου», που επέρχεται όταν τρώμε κάτι κρύο.

Ο λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε έντονο πονοκέφαλο, κυρίως στους κροτάφους, όταν τρώμε κάτι παγωμένο ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες, όμως νέα επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε σε αμερικανικό συνέδριο πειραματικής βιολογίας, ρίχνει φως στο μυστήριο.

Η αιτία φαίνεται να είναι η αλλαγή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Ειδικότερα, Ιρλανδοί και Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Jorge Serrador από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, εξέτασαν για τις ανάγκες της έρευνας 13 εθελοντές, οι οποίοι έτρωγαν και έπιναν κάτι παγωμένο με αποτέλεσμα να παγώνει ο εγκέφαλος.

Οι επιστήμονες παρατηρούσαν τη ροή του αίματος των συμμετεχόντων την ώρα που ρουφούσαν με το καλαμάκι παγωμένο νερό και την ώρα που έπιναν νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Οι συμμετέχοντες σήκωναν τα χέρια τους όταν αισθάνονταν έντονο πονοκέφαλο, ενώ τα ξανασήκωναν όταν ο πονοκέφαλος έφευγε.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι παγωμένες τροφές προκαλούν απότομα αυξημένη ροή αίματος σε μία μεγάλη αρτηρία στο κέντρο του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τον έντονο πονοκέφαλο.

Ο πόνος υποχωρεί όταν περιορίζεται και πάλι η ροή του αίματος.

econews

Σχόλια