Με προσφυγή απειλεί η Κομισιόν για τα αυγά από κλωβοστοιχίες

0
96

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο απειλεί η Κομισιόν την Ελλάδα, την Κύπρο και 11 ακόμα χώρες-μέλη, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες για τα αυγά που προέρχονται από κλωβοστοιχίες.

Με μια στις επτά κότες στην Ευρώπη να στριμώχνεται σε μικροσκοπικά κλουβιά, με επιφάνεια όσο μια σελίδα Α4, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε πριν από δυο μήνες από τις 13 χώρες να συμμορφωθούν με τη σχετική νομοθεσία, όμως πηγή από την ΕΕ αναφέρει ότι μόνο η Ρουμανία έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων.

Το 1999 η ΕΕ ενέκρινε την οδηγία που απαγορεύει τη χρήση του παλαιού συστήματος κλωβοστοιχιών από την 1η Ιανουαρίου 2012 και την πώληση αυγών από όρνιθες κλωβοστοιχιών.

Έτσι από την αρχή του χρόνου οι κλωβοστοιχίες έπρεπε να αντικατασταθούν από τα λεγόμενα «εμπλουτισμένα κλουβιά», που παρέχουν στις όρνιθες αυγοπαραγωγής μεγαλύτερο χώρο, μία φωλιά και μία κούρνια.

Σημειώνεται ότι οι κλωβοστοιχίες είναι τόσο μικρές που οι κότες περνούν όλη τους τη ζωή όρθιες, χωρίς να μπορούν να κινηθούν ή να ανοίξουν τα φτερά τους, γεγονός που τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα.

econews

Σχόλια