Καρκίνος του προστάτη: νέα θεραπεία υπερήχων χωρίς παρενέργειες

0
2581

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μια νέα τεχνική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη σε αρχικό στάδιο ενδέχεται να έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες συγκριτικά με τις υπάρχουσες θεραπείες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Oncology.

Ειδικότερα, η μελέτη, με τη συμμετοχή 41 ασθενών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με εστιασμένους υπερήχους θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους παρενεργειών, μεταξύ των οποίων σεξουαλική ανικανότητα και ακράτεια.

Γιατροί από το νοσοκομειακό πανεπιστήμιο «University College Hospital» του Λονδίνου έκαναν την πρώτη κλινική δοκιμή της μεθόδου, χρησιμοποιώντας εστιασμένους υπερήχους  υψηλής έντασης, που στοχεύουν σε περιοχές των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη.

Οι υπέρηχοι θερμαίνουν τα στοχευμένα καρκινικά κύτταρα στους 80 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας ελάχιστες ζημιές στο γειτονικό μυϊκό και νευρικό ιστό.

Όπως τόνισε ο Δρ. Hashim Ahmed, επικεφαλής της μελέτης, τα αποτελέσματα, 12 μήνες μετά τη θεραπεία, είναι πολύ ενθαρρυντικά.

«Με την έρευνά μας δείξαμε ότι η θεραπεία με εστιασμένους υπερήχους μπορεί να αποφύγει τις παράπλευρες απώλειες. Δείξαμε ότι εννέα στους δέκα ασθενείς δεν εμφάνισαν στυτική ανικανότητα και κανείς δεν παρουσίασε ακράτεια ούρων», επισήμανε ο Δρ. Ahmed.

econews

Σχόλια